buitenland

‘12.000 Russische militairen in Oekraïne, 29.000 op de Krim’

Door Shari Deira - 03 maart 2015

Er zijn naar schatting 12.000 Russische militairen, die pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne steunen. Op de door Rusland geannexeerde Krim zouden ongeveer 29.000 Russische militairen actief zijn.

Bevelhebber Ben Hodges van de Amerikaanse troepen in Europa heeft die schatting dinsdag bekendgemaakt in Berlijn, meldt persbureau Reuters.

Staakt-het-vuren

Hodges zegt dat de Russen in Oost-Oekraïne onder meer optreden als militair adviseurs. Ook zouden ze deel uitmaken van de gevechtstroepen.

Verder zijn er volgens Hodges nog eens 50.000 troepen gestationeerd aan de Russische kant van de grens met Oekraïne, mocht het staakt-het-vuren door de strijdende groepen niet worden nageleefd en het Oekraïense leger oprukt.

Rusland heeft verschillende keren ontkend dat er Russische militairen actief zijn in Oekraïne. Diverse westerse landen en de regering in Kiev zijn er echter van overtuigd dat Russische troepen wel actief zijn in het door oorlog verscheurde land.

Grens

Ondanks het bestand zouden toch separatisten zijn gedood tijdens gevechten met separatisten. Een bron binnen het Oekraïense leger zegt dat binnen 24 uur drie militairen om het leven zijn gekomen. Negen militairen raakten gewond.

Het staakt-het-vuren in Oekraïne wordt met enige regelmaat geschonden. Desondanks zeggen zowel het Oekraïense leger als de separatisten dat het gros van hun zware wapentuig is teruggetrokken. Minister Pavlo Klimkin (Buitenlandse Zaken) van Oekraïne zei dinsdag dat er pas een ‘effectieve en definitieve oplossing’ voor het conflict is als de grens met Rusland volledig wordt afgesloten.

‘Want alles dat de situatie in Donetsk en Loehansk heeft gedestabiliseerd – huurlingen, geld, zware wapens en natuurlijk Russische rebellentroepen – kwam over die grens,’ zegt Klimkin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.