buitenland

Aanslag kerken in Pakistan, doden en gewonden

Door Shari Deira - 15 maart 2015

Bij aanslagen in een wijk waar veel christenen wonen in de Pakistaanse stad Lahore zijn zeker veertien Pakistanen om het leven gekomen, en tientallen mensen gewond geraakt. Twee bommen ontploften na afloop van de zondagsmis.

Door het snelle ingrijpen van hulpdiensten is het aantal doden niet verder opgelopen, zeggen getuigen. Jamaat-ul-Ahrar, een splintergroepering van de Taliban in Pakistan, heeft de aanslag opgeëist.

Kerk

De bommen ontploften in een buitenwijk van Lahore, waar vooral christenen wonen, enkele minuten na elkaar. Volgens de politie waren de explosies gericht op een katholieke en protestante kerk in de buurt, die dicht bij elkaar staan. Getuigen zeggen dat het gaat om zelfmoordaanslagen.

Een getuige vertelt aan persbureau Reuters dat hij schrok van de harde knal en lichaamsdelen door de lucht zag vliegen. Op het moment van de eerste ontploffing hielp een beveiliger een man de kerk binnen komen. Beiden zouden om het leven zijn gekomen.

Veiligheidsdiensten denken dat het dodental verder zal oplopen, omdat de reddingsoperatie nog niet is afgerond. Onder de gewonden is ook een aantal er ernstig aan toe.

Christenen

Christenen en andere religieuze minderheden zijn in Pakistan vaker slachtoffer van geweld en aanslagen. Bij een aanslag op een kerk in Peshawar in 2013 kwamen tachtig christenen om het leven. Dat was een van de dodelijkste aanslagen op christenen in Pakistan.

Lahore is de hoofdstad van de provincie Punjab, de rijkste en meest dichtbevolkte provincie van het land. De stad is normaal gesproken relatief rustig in vergelijking met andere gebieden.

Geweld in de stad is wel toegenomen, sinds de vredesonderhandelingen van de regering met de Taliban zijn mislukt. Na het mislukken van de gesprekken is het leger een offensief begonnen in de noordwestelijke regio Noord-Waziristan, aan de grens met Afghanistan, tegen de Taliban.

Het leger heeft enkele steden in de regio weer heroverd op de terroristen, maar volgens inwoners van het gebied zijn de terroristen gevlucht naar andere gebieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.