buitenland

Aanslag Tunis: dit zijn de twee doodgeschoten terroristen

Door Servaas van der Laan - 19 maart 2015

Tunesië heeft de identiteit van twee mannen bekendgemaakt die woensdag een bloedbad hebben aangericht in het centrum van de Tunesische hoofdstad Tunis. Het gaat om twee jonge mannen met Tunesisch klinkende namen.

De Tunesische premier Habib Essid maakte donderdag op de Franse zender RTL de namen bekend van de twee mannen die woensdag met automatische wapens een bloedbad veroorzaakten in en bij het Bardo-museum in Tunis.

Tunesiërs

Het gaat om Yassine Abidi en Hatem Khachnaoui. De twee mannen zijn ‘zeer waarschijnlijk’ afkomstig uit Tunesië zelf. Veel meer informatie kon de premier niet geven over de terroristen.

Wel zei hij dat Abidi stond gesignaleerd bij de veiligheidsdiensten en werd gevolgd. ‘We kunnen nog niet zeggen aan welke organisaties ze zijn gelieerd,’ benadrukte de premier.

IS

Het vermoeden bestaat dat de schutters sympathisanten waren van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). EU-buitenlandchef Federica Mogherini sprak dit vermoeden woensdagavond uit: ‘Met de aanval in Tunis vandaag, valt IS opnieuw landen en mensen in de regio rond de Middellandse Zee aan,’ zei zij in een verklaring. ‘Dit sterkt ons in de overtuiging om nog meer samen te werken met onze partners om de terreurdreiging aan te pakken.’

Maar zover wil de Tunesië zelf nog niet gaan. De Tunesische minister van Buitenlandse Zaken zei tegen BFMTV dat het ‘ongetwijfeld om nieuwe rekruten van terroristen gaat’. Ook zei hij dat naast de twee gedode terroristen drie handlangers zijn aangehouden. Een vierde verdachte wordt op dit moment nog gezocht.

Basketbal-petjes

Intussen gaan de beelden van de twee gedode schutters het internet over. Op de beelden is te zien dat de twee schutters nog jonge mannen waren en dat ze basketbal-petjes en t-shirts droegen. Dit gaat in tegen de eerdere suggestie dat de schutters zich zouden hebben verkleed als militairen.

De schutters openden woensdag het vuur op toeristen toen die uit bussen stapten bij het nationale museum van Tunesië. Vervolgens achtervolgden ze hun slachtoffers tot in het museum. Bij de aanval, die in totaal vier uur duurde, vonden twintig personen de dood. Uiteindelijk werden ook de twee genoemde daders door de Tunesische politie doodgeschoten. De aanslag is nog niet opgeëist.

Donderdagmiddag kwamen er nog twee Spanjaarden levend tevoorschijn uit het museum die zich hadden verstopt tijdens de aanval.

Tunesië

Volgens officiële bronnen vertrokken er uit Tunesië zeker 3.000 jihadisten naar Syrië of Irak. Maar realistische schattingen spreken van meer dan 10.000 jihadisten. Zeker 500 zouden intussen weer zijn teruggekeerd en vormen een potentieel gevaar.

Volgens het Italiaanse weekblad l’Espresso is het zeer verontrustend dat juist in Tunesië, het enige land waar de ‘Arabische Lente’ misschien een klein beetje tot succes heeft geleid, de gewelddadige jihad welig tiert.

Het weekblad merkt op dat Tunesië wel erg dichtbij is aangezien je het land ‘op heldere dagen vanaf de Siciliaanse kust met blote oog kunt zien liggen’. ‘Het is dus een ideale brug over de Middellandse Zee, richting ons’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.