buitenland

Aanslag Tunis werd gepleegd door terreurcel van Al-Qa’ida

Door Elif Isitman - 26 maart 2015

De aanslag op het Bardomuseum in Tunis vorige week woensdag is beraamd door een terreurcel van 23 personen. Zij zijn gelieerd aan verschillende jihadistische bewegingen.

Dit zei de Tunesische minister van Binnenlandse Zaken Najem Gharsalli tegen persbureau Reuters. De terreurcel bestaat uit onder meer een Algerijn en verschillende Marokkanen. Er zou ook een vrouwelijk lid zijn geweest. Volgens de minister is 80 procent van de terreurcel inmiddels al gearresteerd, onder wie de vermoedelijke leider.

Cel

De terroristen drongen vorige week woensdag schietend het nationale Bardomuseum binnen en doodden daarbij in totaal 23 mensen, onder wie twintig toeristen en drie Tunesiërs. Meer dan veertig mensen raakten tijdens de aanslag gewond. Dinsdag werd in het Bardomuseum een herdenking gehouden voor de slachtoffers van de aanslag.

De cel die dit op zijn geweten heeft is volgens Gharsalli gelieerd aan zowel de terreurgroep Okba Ibn Nafaa als Al-Qa’ida in de Marokkaanse stad Maghreb.

Vage lijnen

De meeste militanten komen oorspronkelijk van de Libische beweging Ansar al-Sharia, de groep die in 2012 waarschijnlijk verantwoordelijk was voor de moord op de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens.

Oka Ibn Nafaa is een kleinere groep die zich vooral in de bergen van Chaambi in Algerije ophoudt. De groep wordt in verband gebracht met al-Qa’ida maar heeft recentelijk ook haar steun uitgesproken voor terreurebeweging Islamitische Staat (IS).

Vorige week eiste IS de aanslag op het Bardomuseum op in een audioboodschap. De lijnen tussen de verschillende jihadistische bewegingen beginnen te vervagen nu verschillende groeperingen, waaronder Boko Haram en dus ook Oka Ibn Nafaa, hun steun aan IS hebben uitgesproken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.