buitenland

Agenten beschoten in Ferguson: vier vragen en antwoorden

Door Shari Deira - 12 maart 2015

Het was in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw onrustig in de Amerikaanse stad Ferguson. Demonstranten verzamelden zich bij een politiebureau in de stad om te protesteren tegen ‘racistische politieagenten’.

Bij de demonstratie werden donderdagochtend twee politieagenten neergeschoten. Hoe kon het zo uit de hand lopen en waarom gaan inwoners van Ferguson opnieuw de straat op? Vier vragen en antwoorden.

1. Wat is er afgelopen nacht gebeurd?

Demonstranten verzamelden zich bij het politiebureau, omdat de politiechef woensdag heeft besloten op te stappen. Vanwege het vertrek van de politiechef ging burgemeester James Knowles langs bij het politiebureau, wat zorgde voor een toeloop van demonstranten. Een aantal van hen steunde de opgestapte politiechef, maar het zorgde ook voor de komst van tientallen boze demonstranten die hun mening over het korps wilden laten horen.

Er werden leuzen geroepen als: ‘Racistische agenten moeten weg’, en demonstranten droegen vlaggen met de tekst: ‘Racisme Lives Here’. Demonstranten kalkten met krijt op de parkeerplaats en verplaatsten zich vervolgens naar de straat. De politie heeft toen ingegrepen, en twee agenten werden neergeschoten. Hoe zij er aan toe zijn is niet duidelijk.

‘Opeens hoorde ik vier of vijf schoten,’ zegt een getuige tegen nieuwszender CNN. ‘Het duurde 30 seconden voordat het tot me doordrong dat twee agenten waren neergeschoten. We zijn hier niet om politieagenten neer te schieten, we houden niet van geweld.’

2. Waarom stapte de politiechef op?

Chef Thomas Jackson legde woensdag zijn functie neer, omdat hij sinds de dood van de zwarte tiener Michael Brown afgelopen zomer onder vuur ligt. De ongewapende jongeman werd door een politieagent doodgeschoten, wat leidde tot hevige protesten in Ferguson, een voorstad van St. Louis, en ver daarbuiten.

Demonstranten roepen al maanden om zijn vertrek, waar Jackson woensdag gehoor aan gaf. Jackson werkt al dertig jaar voor de politie in de Verenigde Staten, was lid van een speciaal drugsbestrijdingsteam en leider van een SWAT-team. Een rapport waaruit bleek dat de politie in Ferguson jarenlang buitensporig geweld heeft gebruikt tegen zwarten was aanleiding voor zijn vertrek.

Of demonstranten zijn vertrek genoeg vinden, is nog maar de vraag. Ook al legt Jackson zelf zijn functie neer, vanaf 19 maart is hij weg, de politie betaalt hem nog steeds en zijn ziektekostenverzekering loopt ook nog een jaar door.

3. Wat stond er precies in het rapport over de politie in Ferguson?

Behalve jarenlang buitensporig geweld tegen zwarte Amerikanen, werd deze groep ook vaak in het verkeer aangehouden of beboet zonder dat daar een duidelijke reden voor was. De onderzoekers van het ministerie van Justitie ontdekten verder dat er veelvuldig racistische grappen werden gemaakt door leden van het politiekorps, en ook daar kwam de naam van politiechef Jackson naar voren.

4. Is Jackson de enige die is opgestapt?

Nee. Sinds het rapport naar buiten is gekomen, hebben al meer leden van het politiekorps in Ferguson hun functie neergelegd. Ook stadsmanager John Shaw heeft zijn ontslag ingediend, omdat hij wordt gezien als verantwoordelijke voor de gang van zaken in de stad, en daarmee ook voor het handelen en het gedrag van politieagenten. Shaw zou politieagenten hebben gestimuleerd om meer automobilisten aan te houden, om zo meer geld binnen te halen. Naar eigen zeggen heeft Shaw ‘het politie-apparaat nooit de instructie gegeven om Afro-Amerikanen op de korrel te nemen’.

Twee politieagenten dienden vorige week hun ontslag in vanwege het rapport en een medewerker van het Openbaar Ministerie was ontslagen voor het versturen van racistische e-mails.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.