buitenland

‘Al-Nusra-leider dood bij bombardement in Syrië’

Door Elif Isitman - 05 maart 2015

De militaire leider van de terreugroep al-Nusra is donderdagavond in Syrië omgekomen bij een bombardement. ‘De islamitische natie bloedt vanwege het nieuws over het martelaarschap van commandant Abu Humam.’

Zo luidde de verklaring van Al-Nusra donderdagavond, meldt persbureau Reuters.

Twee anonieme bronnen binnen het Syrische verzet meldden aan Reuters dat Abu Humam al-Shami bij een bombardement om het leven kwam. Hij zou in de Syrische provincie Idlib aan zijn einde zijn gekomen toen vliegtuigen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) een pand bombardeerden waar leiders van al-Nusra een vergadering hielden. Ook drie andere hooggeplaatste leden van de groepering zouden hierbij zijn gesneuveld.

Twijfel

Er bestaat echter twijfel voer de berichten, want een Amerikaanse functionaris meldde dat er in de afgelopen 24 uur helemaal geen bombardementen zijn geweest in Idlib. Het zou niet de eerste keer zijn dat een jihadleider ten onrechte wordt doodverklaard. Maar ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, de meest betrouwbare bron in de regio, meldde de dood van al-Shami. De Syrische regering beweerde dat het eigen regeringsleger hem zou hebben gedood.

Al-Shami had een imposante carrière achter de rug als jihadist: in het verleden vocht hij onder meer in Afghanistan en Irak. Hij eindigde uiteindelijk bij het Al-Nusra-front, een van de jihadistische rebellengroeperingen die oorlog voert met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Net als IS, wil ook Al-Nusra een eigen islamitische staat oprichten, alleen moet deze zich dan beperken tot Syrië.

Al-Nusra vecht verder ook tegen andere groeperingen, zoals het door de internationale coalitie gesteunde Vrije Syrische Leger en terreurbeweging IS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.