buitenland

Antwoord van Amerika op Rusland: meer hulp naar Oekraïne

Door Elif Isitman - 11 maart 2015

De Verenigde Staten hebben extra sancties tegen Rusland aangekondigd. De Amerikanen hebben een sanctie ingesteld tegen een Russische bank en gaan het Oekraïense leger extra faciliteren. Daarnaast wordt een aantal prominente separatisten op de Amerikaanse blacklist gezet.

De hulp aan Oekraïne zal nog altijd geen militaire vormen aannemen. De sancties werden aangekondigd nadat de Amerikanen de Russen ervan beschuldigden de pro-Russische separatisten nog altijd ‘militair materieel’ en bataljons ‘in behoorlijk grote aantallen’ te sturen, en daarmee het Minsk-akkoord te overtreden. Het Kremlin ontkent de aantijgingen.

Drones

De Russische bank die wordt gesanctioneerd is de Russische Nationale Commerciële Bank (RNCB), die vorig jaar als eerste Russische bank zijn deuren opende op de Krim. De bank kreeg vorig jaar al sancties van de Europese Unie.

De RNCB reageert luchtig op het nieuws over de sancties: ‘ze vormen geen bedreiging’, aangezien de bank geen activa heeft in de Verenigde Staten.

Amerika zal Oekraïne onder meer van ongeveer 200 ongewapende  Humvee’s, 30 gepantserde voertuigen en ongewapende surveillance-drones van het type ‘Raven’ voorzien. Daarnaast geven de Amerikanen het Oekraïense leger nog extra middelen, zoals radio’s, mortierradars, ambulances en andere medische spullen ter waarde van 75 miljoen dollar.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden belde woensdagmiddag  de Oekraïense president Petro Porosjenko om hem dit te melden. De Amerikanen weigeren nog altijd om wapens te sturen, iets waar Oekraine al geruime tijd om vraagt.

Blacklist

De rebellen die op de Amerikaanse blacklist worden gezet zijn onder meer Roman Lyagin, de voorzitter van een verkiezingscommissie in het separatistengebied. De Amerikanen beschuldigen hem ervan stemmen te hebben gemanipuleerd tijdens de Oekraïense presidentsverkiezingen in mei. Lyagin zelf zegt ‘geen strijder’ te zijn en ‘zijn best te doen om het bloedvergieten te stoppen’.

Rebellenleider Aleksander Khodakovsky, die vanaf woensdag ook op de blacklist staat, reageerde laconiek op het nieuws van de Amerikaanse sancties. Hij zei geen bankrekening te  hebben, en toch al sancties van de EU te hebben gehad.

Hij kan naar eigen zeggen toch nergens heen behalve naar Rusland en delen van Oekraïne die door de rebellen worden bezet.  ‘Waarom zou ik me zorgen maken?’, aldus de rebellenleider. Khodakovsky deserteerde de Oekraïense veiligheidsdiensten en is nu secretaris van de ‘veiligheidsraad’ in Donetsk. Hij werd in juli gesanctioneerd door de EU. ‘Met de Amerikanen erbij is mijn set compleet,’ zei hij.

Miljardenlening

Daarnaast heeft het Internationaal Monetair Fonds woensdag ingestemd met een hulpprogramma voor Oekraïne. Het land krijgt de komende vier jaar een lening van 16.6 miljard euro, een deel daarvan ontvangt het al per direct. Iets meer dan de helft van het totale budget is bedoeld om de begroting te steunen. De rest van het bedrag wordt de komende tijd in delen overgemaakt, afhankelijk van beoordelingen.

Oekraïne en het IMF bereikten vorige maand een voorwaardelijk akkoord over de lening in ruil voor ‘zware hervormingen’. Mogelijk krijgt Kiev ook van andere donoren hulp.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.