buitenland

Athene eist herstelbetalingen WOII en chanteert Duitsland

Door Tom Reijner - 11 maart 2015

Terwijl er nog altijd spanningen zijn tussen Duitsland en Griekenland over het Griekse schuldenprobleem, laat Athene een ander langslepend conflict weer oplaaien: de herstelbetalingen voor wat de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben aangericht.

De Griekse minister van Justitie Nikos Paraskevopoulos zei op de Griekse tv dat hij het mogelijk wil maken beslag te leggen op Duits onroerend goed als beide landen het niet eens worden over een oplossing van de kwestie.

Dinsdag was het de beurt aan Syriza-premier Alexis Tsipras, die de Duitsers ervan beschuldigde ‘trucjes’ te gebruiken om te voorkomen dat er moet worden betaald voor de oorlogsschade.

Bezetting

Hij zei in het parlement dat hij op zoek gaat naar nieuwe manier om Duitsland te dwingen tot herstelbetalingen. Duitsland heeft herhaaldelijk gezegd dat aan alle verplichtingen na de bezetting van Griekenland is voldaan, maar volgens Tsipras gaat het alleen om individuele gevallen.

Het bedrag dat de Zuid-Europeanen van Duitsland eisen, bedraagt zo’n 160 miljard euro. Sommige Grieken spreken zelfs over een schuld tussen de 269 en 332 miljard euro.

Deze Wiedergutmachung is een kwestie die al jaren speelt.  In 1942 werd de Griekse centrale bank gedwongen om 475 miljoen Reichsmark aan de nazi’s te betalen. Duitsland heeft in 1960 115 miljoen mark betaald aan Griekenland. Ook kreeg het land Duitse machines en andere goederen.

In 2000 oordeelde de hoogste rechter in Griekenland dat nabestaanden van een massaslachting in het Griekse dorp Distomo, in juni 1944, recht hebben op een schadevergoeding. En als het nodig is, mag Duits eigendom in beslag worden genomen, aldus de rechter. De nazi’s bezetten Griekenland tussen 1941 en 1944.

Beroering

Gisteren leidden opmerkingen van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis tot beroering in de Duitse media. Hij noemde zijn eigen land ‘het meest bankroete land ter wereld’ en zei tevens dat de Europese leiders allang wisten dat Griekenland zijn schulden nooit zou aflossen.

‘Het is een misdaad tegen de menselijkheid om het meest bankroete land ter wereld met de grootste schuld in de geschiedenis op te zadelen,’ aldus Varoufakis, die een vergelijking trok tussen Europa en ‘corrupte, derderangs bankiers’.

Deze opmerkingen van Varoufakis zijn de Duitsers in het verkeerde keelgat geschoten. De Duitse krant Bild plaatste een commentaar waarin werd opgeroepen om de financiële hulp aan Griekenland te staken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.