buitenland

Autocoureur Max Verstappen (17) schrijft historie in Maleisië

Door Servaas van der Laan - 29 maart 2015

De zeventienjarige Formule 1-coureur Max Verstappen heeft voor een enorme stunt gezorgd op de Grand Prix van Maleisië. De jonge Limburger eindigde als zevende en is daarmee de jongste coureur ooit die punten heeft gepakt in de Formule 1.

De start van Verstappen was niet al te voortvarend. Hij zakte in de eerste ronden weg van de zesde naar de tiende plaats, maar verder liet hij het niet komen. Hij werkte zich in het vervolg van de race via knappe inhaalacties terug naar de zevende plek. De laatste die hij passeerde was zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz.

Historie

De zevende plaats leveren hem 6 punten op in de Grand Prix van de Formule 1. Een knappe prestatie voor de jonge coureur in zijn tweede race in de Formule 1.

‘Goed gedaan, netjes gereden en mooie acties’, zei vader Jos na de race op Sport1. ‘Hij had in het begin van de race wat moeite met de remmen, miste grip, maar na zijn eerste pitstop ging hij als een speer. Het is vooral knap dat hij die twee jongens van Red Bull, die met dezelfde motor rijden, achter zich houdt’, zei Verstappen senior.

Max treedt met deze race ook in de voetsporen van zijn vader die eveneens punten behaalde in de koningsklasse van de autosport. Christijan Albers (2005), Gijs van Lennep (1973-1975) en Carel Godin de Baufort (1962-1963) behoren ook tot dit selecte groepje van Nederlandse autocoureurs die punten haalden in de Formule 1.

Vettel wint

De race in Maleisië leverde nog een daverende verrassing op. De Duitser Sebastian Vettel doorbrak de hegemonie van Mercedes en won in zijn Ferrari de race op het circuit van Sepang.

Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton kon jagen wat hij wilde, hij kreeg de rode bolide niet te pakken en moest genoegen nemen met plaats twee. De Duitser Nico Rosberg finishte als derde in zijn Mercedes

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.