buitenland

Bashar al-Assad denkt dat IS alleen maar sterker wordt

Door Tom Reijner - 30 maart 2015

Islamitische Staat (IS) is er sinds de bombardementen van de internationale coalitie niet zwakker op geworden, maar heeft juist aan kracht gewonnen. De terreurbeweging rekruteert zo’n duizend nieuwe leden per maand in Syrië.

‘IS alleen maar groter geworden, nadat de aanvallen begonnen,’ zegt de Syrische president Bashar al-Assad tijdens een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS, op de vraag of zijn land voordeel ondervindt van de luchtacties.

De aanname van de Amerikaanse regering dat IS de afgelopen maanden zwakker is geworden, klopt dus volgens Assad niet.

Harten en geesten

Volgens de president rekruteert IS zo’n duizend nieuwe leden per maand in Syrië. ‘Ook in Irak en Libië groeien ze en vele andere terreurgroepen die gelieerd zijn aan Al-Qa’ida hebben hun steun aan IS uitgesproken. Dat is de situatie.’

Hoeveel terrein de terroristen in Syrië hebben veroverd, weet de Syrische president niet precies. ‘Ze proberen in elk gebied te infiltreren waar het leger niet is. De vraag is hoeveel harten en geesten ze tot dusver hebben gewonnen.’

Grondoperaties

IS boekte vooral in het noorden van Syrië, het land waar al jaren een burgeroorlog woedt, de laatste tijd flinke terreinwinst. De plotselinge en snelle opmars van IS, met onder meer de inname van de Noord-Iraakse stad Mosul, leidde afgelopen jaar tot een internationale militaire coalitie met als doel de terroristen te vernietigen.

Dit door de Amerikanen geleide bondgenootschap, met daarbij ook Nederland, valt IS-doelen aan vanuit de lucht. De Koerdische milities en het Iraakse leger nemen de grondoperaties voor hun rekening. In Syrië vecht ook het leger van Assad tegen de terreurgroep van Abu Bakr al-Baghdadi.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.