buitenland

Boko Haram zaait dood en verderf op verkiezingsdag

Door Shari Deira - 28 maart 2015

De bevolking van Nigeria mag zaterdag naar de stembus. Reden voor Boko Haram om opnieuw dood en verder te zaaien. De terroristische organisatie heeft zeker vijftien Nigerianen gedood in het noordoosten van het land.

Terroristen van Boko Haram hebben het dorp Barutai bestormd en slachtten inwoners af en staken huizen in brand, zeggen dorpsbewoners.

Explosieven

Er gingen zaterdagochtend ook bommen af bij diverse stembureaus. In de plaatsen Awka en Enugu ontploften explosieven bij de stembureaus, zonder dat daarbij doden vielen. De presidents- en parlementsverkiezingen werden zes weken geleden uitgesteld vanwege het aanhoudende geweld.

De huidige Nigeriaanse president Goodluck Jonathan beloofde eerder dat hij Boko Haram zal terugdringen. Niet geheel toevallig maakte hij een dag voor de verkiezingen bekend dat het leger het hoofdkwartier van Boko Haram zou hebben vernietigd.

Vorige week zei Jonathan in een interview dat Boko Haram zwakker en zwakker wordt en dat het leger de terroristische organisatie binnen een maand zou hebben verslagen.

Nek-aan-nek

De belangrijkste uitdager van de 57-jarige Jonathan, een christen, is de islamitische ex-generaal en ex-couppleger Muhammadu Buhari (72). De verkiezingen beloven een nek-aan-nekrace te worden. Nigeria bestaat voor de helft uit moslims en ongeveer 40 procent uit christenen.

Hoewel het niet de eerste keer is dat Jonathan en Buhari tegenover elkaar staan tijdens de verkiezingen, is het volgens waarnemers nu spannender dan ooit. De daling van de olieprijs heeft de financiële armslag van de regering beperkt en het zwakke optreden van het leger tegen Boko Haram werpen een schaduw op het presidentschap van Jonathan.

Volgens Human Rights Watch heeft Boko Haram dit jaar al duizend burgers gedood. De terreurbeweging is vooral actief in het noordoosten van Nigeria, maar is de laatste tijd ook actief in Kameroen, Niger en Tsjaad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.