buitenland

Boko Haram zweert trouw aan ‘kalifaat’ van IS

Door Elif Isitman - 08 maart 2015

De Nigeriaanse terreurgroepering Boko Haram heeft haar trouw gezworen aan de leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hiermee lijkt zich officieel een alliantie te hebben gevormd tussen de twee extremistische islamitische groepen.

Dit maakte de jihadistenmonitor SITE zaterdagnacht bekend. De organisatie baseert zich op een geluidsopname die van Boko Haram afkomstig zou zijn, meldt persbureau Reuters.

‘Boko Haram tilt zichzelf hiermee naar een nieuw niveau: de groep gaat van een lokale jihadistische beweging naar een belangrijke arm van Islamitische Staat,’ zegt Rita Katz, directeur van SITE Intelligence.

In goede en slechte tijden

‘We zweren hierbij trouw aan het kalifaat. We zullen het kalifaat gehoorzamen in goede en slechte tijden.’ is te horen in de boodschap, ‘we roepen alle moslims wereldwijd op hun trouw te zweren aan de Kalief.’ De ‘kalief’ waarover in de boodschap gesproken wordt, is IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

De trouwbelofte wordt direct herleid naar Boko Haram-leider Abu Bakr Shekau. De boodschap verscheen in het Arabisch.

Imitatie

Analisten zeggen tegen het persbureau dat het ‘geen verrassing’ is dat Boko Haram een alliantie vormt  met IS. Boko Haram imiteert al tijden de propaganda van IS en gebruikt ook steeds vaker dezelfde gevechtsmethoden, aldus analytici van Flashpoint Partners, een particuliere veiligheidsdienst. Afgelopen maand gaf Boko Haram een video vrij waarin twee mannen worden onthoofd: het was de eerste online video van de terreurgroep en vertoonde ijzingwekkende gelijkenissen met de welbekende onthoofdingsfilmpjes van IS.

De Nigeriaanse regering vraagt om meer internationale hulp naar aanleiding van de audioboodschap. ‘Dit is de bevestiging van wat wij altijd al dachten,’ zegt Mike Omeri, een woordvoerder van de Nigeriaanse regering. Hij roept de internationale gemeenschap op wakker te worden ‘nu een ramp zich hier ontvouwt’.

Boko Haram zaait al zes maanden dood en verderf in het noorden van Nigeria. Net als IS, wil ook Boko Haram een eigen kalifaat. In de afgelopen maanden is de terreurbeweging ook de grens overgestoken met buurlanden Kameroen, Chad en Niger. Zaterdagmiddag werden minstens 50 mensen gedood bij bombardementen van Boko Haram in de stad Maiduguri, in het noordoosten van Nigeria.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.