buitenland

Britse geneeskundestudenten trekken naar IS-gebied ‘voor hulp’

Door Tom Reijner - 22 maart 2015

Het gebeurde vermoedelijk allemaal in het geheim, zonder dat iemand ook maar iets van hun plannen afwist: het vertrek van negen Britse medicijnstudenten naar het door de Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat.

Vermoedelijk zijn de vier vrouwen en vijf mannen van plan om te gaan werken in de ziekenhuizen in het gebied in het noorden van Syrië, schrijft de Britse zondagkrant The Observer.  Ze zouden van de Sudanese hoofdstad Khartoum naar Istanbul zijn gereisd, om vanaf daar de volgende dag de bus naar de Turks-Syrische grens te nemen.

Islamitische cultuur

Vlak voor zij de grens met het Arabische land overstaken, stuurden zij een berichtje naar hun familie. ‘We gaan ervan uit dat ze nu in Tel Abyad zijn, dat onder IS-controle valt. Het conflict is daar hevig, dus medische hulp is daar vast nodig,’ zegt de Turkse politicus Mehmet Ali Ediboglu tegen de krant. Het parlementslid van oppositiepartij CHP staat in nauw contact met de families van de studenten.

De negen tieners en twintigers van Sudanese afkomst waren door hun ouders terug naar Sudan gestuurd om daar geneeskunde te studeren. Een deel van de groep was al afgestudeerd, anderen moesten hun bul nog halen. ‘Hun ouders wilden hen een meer islamitische cultuur laten ervaren en ervoor zorgen dat ze hun afkomst niet vergeten,’ aldus Ediboglu.

Hoop

Hij ontmoette zaterdag de ouders, die op dit moment in Turkije zijn in de hoop hun kinderen uit Syrië weg te krijgen. Dat ze samenwerken met IS is wel zeker, denken zij, maar wat ze er precies doen is onzeker. Waarschijnlijk nemen ze niet de wapens op, zegt de Turkse politicus.

‘Het zijn bovenal dokters. Ze gingen naar daar om te helpen, niet om te vechten.’ Ze moeten wel zijn bedrogen en gehersenspoeld, denkt hij. Volgens de Britse autoriteiten zullen de negen bij terugkomst niet automatisch worden vervolgd, als zij maar kunnen bewijzen er niet te hebben gevochten, weet The Guardian.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.