buitenland

‘Co-piloot Andreas Lubitz leed aan zware depressie’

Door Elif Isitman - 27 maart 2015

De co-piloot van Germanwings Andreas Lubitz, die de Airbus A320 dinsdag moedwillig liet neerstorten, zou zes jaar geleden aan een zware depressie hebben geleden. Hij was enige tijd opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Dit schrijft de Duitse krant Bild vrijdag. Donderdag werd al bekend dat Lubitz (27) zijn pilotenopleiding enige tijd onderbrak en werd er gespeculeerd dat de reden hiervoor mogelijk depressie of een burn-out kon zijn.

Relatieproblemen

De Duitse krant onderzocht het medisch dossier van Lubitz, waaruit zou blijken dat hij inderdaad aan een zware depressie heeft geleden. De informatie is nog niet officieel bevestigd, maar als het klopt zouden de depressies een verklaring kunnen bieden voor de tijdelijke onderbreking van zijn studie.

De jonge co-piloot zou last hebben gehad paniek- en angstaanvallen, mogelijk als gevolg van relatieproblemen. Nadat hij weer aan het werk was gegaan, werd hij regelmatig onderworpen aan ‘speciale’ medische controles. Het is niet bekend wat hier precies mee wordt bedoeld. De co-piloot zou anderhalf jaar lang onder psychiatrische behandeling hebben gestaan.

Lubitz ging in 2008 in opleiding als piloot en behaalde volgens de top van Lufthansa zowel alle lichamelijke als alle psychische screenings met gemak. Donderdag heerste nog de veronderstelling dat er geen indicaties waren van psychische problemen bij Lubitz. Donderdagavond kamde de Duitse politie de woning van Lubitz in Düsseldorf en zijn ouderlijk huis in Montabaur uit op zoek naar aanwijzingen voor een motief. De politie zou daarbij een ‘belangrijke ontdekking’ hebben gedaan. Volgens geruchten gaat het om een afscheidsbrief, maar Duitse justitie doet daar geen uitspraken over.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.