buitenland

Cultureel erfgoed vernietigd: IS blaast ruïnes Hatra op

Door Shari Deira - 07 maart 2015

Het ziet er naar uit dat de extremisten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) het opnieuw hebben gemunt op historische ruïnes. Historische overblijfselen in de Iraakse stad Hatra zouden door IS zijn vernietigd.

Hamid al-Juburi van de afdeling oudheden van de Universiteit van Mosul zegt dat de extremisten de ruïnes met explosieven hebben vernield. Het Iraakse ministerie van Toerisme en Oudheden bevestigt dat aan persbureau Reuters.

Paleis

Hatra werd naar verluidt in de derde eeuw voor christus gesticht door nomaden in het Parthische rijk. Veel ruïnes uit die tijd, staan nog in de stad. Sinds 1985 staat Hatra dan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco.

IS ziet veel historisch materiaal in Syrië en Irak als beledigend en afgoderij. Daarom ging de terreurbeweging donderdag een Assyrisch paleis in ruïnestad Nimrud te lijf met bulldozers. Ook duizenden jaren oude beelden en andere relikwieën in een museum in Mosul zijn vernietigd.

De Iraakse archeoloog Abdulamir al-Hamdani, die werkt voor de State University of New York, sprak in The New York Times al zijn zorgen uit over de ruïnes in Hatra. Hij zag deze eeuwenoude stad als het volgende doel van IS.

‘Ik maak me heel erg zorgen om Hatra. ISIS heeft een plan om ze een voor een te vernietigen,’ zei Al-Hamdani eerder.

Al-Baghdadi

Er worden ook nog successen geboekt in de strijd tegen IS. Iraakse troepen zijn erin geslaagd om de terroristische organisatie te verdrijven uit de plaats al-Baghdadi, in het westen van Irak. Dit is gelukt met hulp van luchtaanvallen door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Al-Baghdadi, dat ligt in de provincie al-Anbar, is een belangrijke plaats omdat het in de buurt is van een grote luchtmachtbasis waar de Amerikanen training geven aan Iraakse militairen. Het politiebureau in de stad is veroverd en ook drie bruggen over de Eufraat zijn veiliggesteld.

Intussen is de strijd om Tikrit nog steeds bezig. Iraakse militairen proberen de terroristen uit de stad te verjagen, samen met soennitische en door Iran gesteunde sjiitische milities.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.