buitenland

Daar is hij weer: Vladimir Poetin laat gezicht zien in paleis

Door Tom Reijner - 16 maart 2015

De laatste dagen kwam er rond de Russische president Vladimir Poetin een flinke geruchtenstroom op gang. Hij was namelijk sinds 5 maart niet meer in de openbaarheid verschenen.

Maar aan zijn afwezigheid van tien dagen is nu een einde gekomen. De Russische leider had een ontmoeting met de Kirgizische president Almazbek Atambajev. De twee spraken elkaar in het Constantijn Paleis, vlak bij Sint-Petersburg. De staatszender Russia Today heeft foto’s verspreid van beide leiders die met elkaar van gedachten wisselen. Zelf lachte Poetin alle suggesties weg met de opmerking dat het leven ‘saai zou zijn zonder roddels’.

Speculaties

Waarom Poetin al die tijd buiten beeld bleef, is nog niet bekend. Er staken vanwege zijn absentie heel wat speculaties en theorieën de kop op. Zo werd er, vooral op sociale media, gezegd dat hij aan een ernstige ziekte zou lijden, misschien wel dood was of dat er een machtsstrijd gaande was in Moskou na de gewelddadige dood van oppositieleider Boris Nemtsov.
https://twitter.com/millonica/status/577434518493220864

Het Kremlin verwees alle geruchten naar het rijk der fabelen. Niets aan de hand, klonk het, de Russische president is zo fit als een hoentje. Om zijn fitheid te bewijzen, kwam de persdienst van het Kremlin met een foto, waarop de 62-jarige president te zien was met de gouverneur van Karelia, een deelrepubliek tegen de grens met Finland.

Zichtbare leider

Maar volgens verschillende lokale nieuwsorganisaties was het beeld gedateerd op 5 maart, of zelfs een dag ervoor. Poetins laatste formele optreden was een gesprek met de Italiaanse premier Matteo Renzi op 5 maart. Sindsdien werd van de anders zo zichtbare leider niets meer vernomen.

Eerder vandaag werd een bezoek van Poetin aan Kazachstan vastgesteld op 20 maart, maakte het Kremlin bekend. De afspraak werd vorige week al afgezegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.