buitenland

Dag na crash: zoektocht naar lichamen hervat

Door Shari Deira - 25 maart 2015

Een dag na de fatale crash van de Airbus van Germanwings wordt de zoektocht naar lichamen hervat. Het belangrijkste is dat zoveel mogelijk stoffelijke resten worden geborgen en dat de tweede zwarte doos wordt gevonden.

Dinsdag werd al een zwarte doos van het gecrashte vliegtuig gevonden. Deze is beschadigd, maar wel bruikbaar, heeft de Franse minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) laten weten.

Het is mogelijk het apparaat zo in elkaar te zetten, dat er de komende uren informatie kan worden afgehaald.

Gesprekken

De flight data recorder met vluchtgegevens is veiliggesteld. Reddingswerkers zoeken nu nog naar de cockpit voice recorder, waarop alle gesprekken van de piloten staan. In het onderzoek naar de oorzaak van de ramp, wordt naar alle mogelijke opties gekeken, maar terrorisme ligt niet voor de hand, zegt Cazeneuve.

Het vliegtuig met honderdvijftig inzittenden stortte neer in onherbergzaam gebied, wat de zoektocht moeilijk maakt. De zoekactie werd dinsdagavond gestaakt, omdat reddingswerkers vanwege het slechte weer hun werk niet goed meer konden doen.

Hoewel het vinden van stoffelijke resten het belangrijkste onderdeel is van de zoektocht, wordt dat nog moeilijk. Het toestel is volledig verpulverd en van de lichamen is weinig over. ‘De grootste lichaamsdelen die we hebben gevonden, zijn niet groot,’ zegt een onderzoeker tegen de Franse krant Le Dauphiné Libéré.

Schoolklas

Aan boord van het vliegtuig, dat onderweg was van Barcelona naar Düsseldorf, zaten meer dan 40 Spanjaarden en 67 passagiers met een Duitse nationaliteit, waaronder een schoolklas. Verder zat er een Nederlandse passagier aan boord en passagiers uit Australië, Turkije, Denemarken, België en Groot-Brittannië.

Woensdag gaan ook de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy naar het rampgebied. Rajoy heeft al drie dagen van nationale rouw aangekondigd in Spanje.

De vlag bij de Duitse ambassade in Den Haag hangt woensdag halfstok, als teken van rouw na de vliegramp.

Kaarsen bij het Joseph-König-Gymnasium in Haltern am See (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.