buitenland

Darfur: ‘Arabische indringers’ verjagen Afrikaanse moslims

Door Gerbert van der Aa - 10 maart 2015

De verdreven inwoners van Darfur leggen zich niet neer bij de kolonisatie door Arabieren – eveneens moslims. ‘Die arrogante Arabieren vinden dat ze een streepje voor hebben.’

‘We zijn allemaal moslim,’ zegt Mohamed (29). ‘Maar die arrogante Arabieren vinden dat ze een streepje voor hebben.’

Mohamed is een van de meer dan twee miljoen mensen die door de etnische zuiveringen in Darfur, de regio in het westen van Sudan, uit hun dorpen zijn verjaagd. In de stad Geneina woont hij met zijn gezin al tien jaar in een rieten hut.

Etnische zuivering

De oorlog in Darfur, die in 2003 begon, is grof gezegd een strijd tussen allochtonen en autochtonen. De rebellen behoren tot Afrikaanse stammen. De Arabieren, zo klagen veel Darfuri’s, zijn indringers.

Hun wortels liggen immers op het Arabisch schier­eiland. Vanaf de zevende eeuw brachten ze steeds grotere delen van Afrika onder hun controle. De etnische zuivering van Darfur is een recent hoofdstuk in een historisch proces.

‘Ik denk niet dat ik op korte termijn terug kan naar huis,’ zegt Abdallah (41), een ander slachtoffer van de etnische zuiveringen.

Zijn dorp werd verwoest door janjaweed, milities gelieerd aan de door Arabieren gedomineerde Sudanese regering. ‘Op de akkers waar ik gierst teelde, graast nu vee van Arabieren. Als ik terugkeer, schieten ze me neer.’

Stevig in handen

De oorlog eiste al zeker 300.000 levens. De afgelopen jaren nam het geweld af, maar vrede is niet in zicht. De Sudanese regering heeft de macht stevig in handen. De rebellen controleren alleen nog een paar kleine gebieden, van waaruit ze soms aanvallen uitvoeren op regeringsdoelen.

‘Ik weiger de Arabische kolonisatie te accepteren,’ zegt Ismael (30), een niet-Arabische winkel­eigenaar in Geneina.

Veel Darfuri’s denken er hetzelfde over. ‘Er komt een moment dat we de Arabieren eruitschoppen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.