buitenland

De Duitsers zijn klaar met Griekenland, meerderheid voor ‘Grexit’

Door Tom Reijner - 13 maart 2015

De toenemende spanning tussen Griekenland en Duitsland over het Griekse schuldenprobleem, heeft effect op de mening van de Duitsers. Een meerderheid vindt dat Griekenland uit de eurozone moet, een vertrek dat wel wordt aangeduid met de term ‘Grexit’.

52 procent van de ondervraagden wil dat de Grieken afscheid nemen van de euro, schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel vrijdag, op basis van een peiling in opdracht van omroep ZDF.

Houding

Dat is een flinke stijging in vergelijking met een peiling in februari. Toen lag dat percentage nog op 41 procent, een minderheid dus. De nieuwe Griekse regering van Syriza-premier Alexis Tsipras krijgt maar weinig lof toegezwaaid.

Maar 11 procent gelooft dat Athene serieus te nemen is in haar houding tegenover de eurozone of Europa. 80 procent ziet in de Griekse regering geen serieuze gesprekspartner. De laatste dagen is het conflict tussen Griekenland en Duitsland steeds heftiger en vooral ook persoonlijker geworden.

Onzin

Athene beweerde donderdag dat de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn Griekse collega zou hebben beledigd tijdens een diner. Schäuble ontkent dat hij de Griekse minister van Financiën ooit heeft bespot. ‘Dat is toch onzin,’ zei hij daarop. De minister zou Varoufakis tijdens een overleg afgelopen dinsdag ‘dom’ en ‘naïef’ hebben genoemd.

Overigens zei Schäuble gisteravond dat het niet uit te sluiten is dat Griekenland ‘ongecontroleerd’ uit de eurozone vertrekt. En er was meer: deze week dreigde Griekenland met een beslag op Duits onroerend goed, mochten de landen het niet eens worden over herstelbetalingen voor schade, aangericht door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verbaal geweld

Ook minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) doet vandaag een duit in het zakje. Er is veel ‘verbaal geweld’ over en weer, zei hij tegenover de NOS. Hij vindt dat de Zuid-Europeanen eens meer naar zichzelf moeten kijken, in plaats van de schuld bij een ander te leggen.

Duitsland is nu ‘het favoriete slachtoffer’ van de Grieken. Onterecht, omdat de Duitsers de afgelopen jaren grote inspanningen hebben geleverd om de Zuid-Europeanen te helpen bij hun enorme schuldenprobleem, aldus de minister.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.