buitenland

De Tsjechische alcoholmaffia slaat opnieuw toe

Door Laura Postma - 26 maart 2015

Uit onderzoek blijkt dat Tsjechische criminelen goedkope wijn uit Moldavië importeren, die aanlengen met water, kleurstoffen, glycerol en gemethyleerde alcohol.

Tsjechen vrezen een nieuw drankschandaal, twee jaar na de methanol-affaire. Daarbij kwamen tientallen burgers om, anderen werden blind. De slachtoffers hadden illegaal gestookte sterke drank gedronken die bleek aangelengd met het zeer giftige methanol.

Sindsdien zijn de controles strenger, maar onlangs bracht het weekblad Týden naar buiten dat de Tsjechische alcoholmaffia zich daarom nu richt op het maken van goedkope ‘wijn’. Uit onderzoek van Týden blijkt bijvoorbeeld dat de criminelen goedkope wijn uit Moldavië importeren, die aanlengen met water, kleurstoffen, glycerol en gemethyleerde alcohol.

Afgekeurd

De dubieuze wijnen zijn vooral te vinden in kleine kiosken, maar ze zijn ook al opgedoken in laagdrempelige cafés en restaurants. In de kiosken wordt de wijn voor iets meer dan 1 euro per liter verkocht.

Tot nu toe heeft de vervuilde drank geen slachtoffers gemaakt, maar daarvoor wordt wel gevreesd als de overheid niet streng optreedt. Vorig jaar bleek bij een controle van duizenden wijnen door de Tsjechische voedsel- en warenautoriteit dat 40 procent moest worden afgekeurd.

Schandaal

Wijnhandelaren maken zich vooral zorgen om hun nering: de illegale drank wordt geregeld verkocht als ‘kwaliteitswijn’ uit Moravië, de wijnstreek van het land. Volgens de eigenaar van een populaire wijnhandel in de Praagse wijk Vinohrady (‘wijngaard’) is het voor handelaren belangrijk goede relaties te hebben met hun leveranciers om een nieuw schandaal te voorkomen.

Zijn winkel staat vol wijn uit Moravië, maar daar is volgens hem nog steeds veel vraag naar. Voor hem is er dus nog geen reden tot paniek.

Elsevier nummer 14, 4 april 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.