buitenland

Deserteur Bergdahl: ‘Ik probeerde 12 keer te ontsnappen’

Door Servaas van der Laan - 26 maart 2015

De Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl, die is aangeklaagd wegens desertie en wangedrag, zegt dat hij twaalf keer heeft geprobeerd te ontsnappen uit handen van de Taliban. Maar iedere keer wisten zijn bewakers hem weer te pakken.

Dat zegt Bergdahl in een verklaring die in handen is van The New York Times.

Ontsnapping

Volgens Bergdahl probeerde hij direct nadat hij in 2009 gevangen was genomen, te ontsnappen. Hij werd toen snel weer in de kraag gegrepen en kreeg er vervolgens van langs.

‘Na een tijdje deden ze me weer een blinddoek om en gooiden een deken over mijn hoofd’, verklaart Bergdahl, die even later besloot het op een lopen te zetten. Aan de rand van het dorp werd hij gegrepen door een groep mannen die hem sloegen met hun vuisten en de kolf van een geweer.

Negen dagen vrij

Bij een andere ontsnappingspoging wist hij negen dagen uit handen van zijn achtervolgers te blijven. Maar de Amerikaan verloor het bewustzijn wegens gebrek aan eten en drinken en werd weer teruggevonden.

‘Zonder eten en met alleen vervuild drinkwater stortte mijn lichaam in elkaar op een bergje vlak voordat de avond viel,’ zegt Bergdahl in de verklaring. Korte tijd later werd hij door een groep achtervolgers gevonden.

Volgens Bergdahl werd hij na twee ontsnappingspogingen maandenlang vastgeketend aan een bed. Ook sloegen de Taliban hem tijdens ondervragingen of vanwege zijn pogingen te vluchten.

Deserteur

De militair verliet in 2009 zelf de Amerikaanse basis en kwam daarna in handen van aan de Taliban gelieerde Haqqani-groepering. Die hielden hem vijf jaar gevangen. Pogingen om hem te bevrijden mislukten. Volgens zijn voormalige collega-militairen kwamen zes militairen uit zijn bataljon om het leven bij de mislukte reddingsacties. Uiteindelijk werd Bergdahl vorig jaar geruild tegen vijf leden van de Taliban die door de Amerikanen als krijgsgevangen werden gehouden.

Bergdahl werd woensdag officieel aangeklaagd wegens desertie en wangedrag en kan een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.