buitenland

Deze Franse topsporters komen om het leven bij helikoptercrash

Door Tom Reijner - 10 maart 2015

Zeker tien mensen zijn maandag om het leven gekomen toen twee helikopters in Argentinië op elkaar botsten. Bij de crash kwamen zeker acht Fransen om het leven, onder wie een aantal topsporters.

De helikopters botsten op elkaar terwijl opnames werden gemaakt voor een realityshow van de Franse zender TF1, melden lokale autoriteiten in het Zuid-Amerikaanse land. De inzittenden zouden aan het programma met de naam Dropped deelnemen.

Ontploffing

De dood van de Fransen wordt bevestigd door het Élysée, het presidentiële paleis. De Franse president François Hollande heeft in een verklaring zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden. ‘Het wegvallen van onze landgenoten heeft een enorm verdriet veroorzaakt,’ zei hij. Wat er precies is gebeurd, is onbekend.

Volgens de autoriteiten was er een ontploffing toen de twee helikopters tegen elkaar botsten. De weersomstandigheden zouden goed zijn geweest. De crash was in een afgelegen gebied in het noordwesten van Argentinië, nabij Villa Castelli in de provincie La Rioja.

Medailles

Aan boord was onder meer zwemkampioen Camille Muffat (25). Zij won in 2012 op de Olympische Spelen in Londen drie medailles, waaronder goud op de 400 meter vrije slag. Muffat stopte met haar professionele zwemloopbaan in 2014, weet BBC News.

Ook de bekende zeilster Florence Arthaud (57) en bokser Alexis Vastine overleefden het ongeval niet. De 28-jarige Vastine won in 2008 een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Peking.

Arthaud maakte naam door solo de Atlantische Oceaan over te zeilen. Ze won daarmee in 1990 de zeilwedstrijd Route du Rhum.

Een andere deelnemer aan het TF1-programma reageerde verbijsterd op het ongeval. ‘Ik treur voor mijn vrienden. Ik tril. Ik ben geschokt. Ik kan de juiste woorden niet vinden,’ twitterde de voormalige Franse voetballer Sylvain Wiltord.

Naast de acht Franse inzittenden overleefden ook de twee Argentijnse piloten de crash niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.