buitenland

Dorpelingen over MH17: ‘Raket vloog boven ons dorp’

Door Elif Isitman - 12 maart 2015

Nieuwe getuigen beweren dat ze de raket hebben gezien die MH17 neerhaalde. En het Europees Parlement heeft zich donderdag uitgesproken tegen een mogelijke amnestieregeling voor de daders van de ramp met MH17.

Dorpelingen uit het plaatsje Chervonyi Zhovten melden zich bij Reuters met nieuwe getuigenverklaringen over MH17. Zij beweren vlak voor de crash boven zich een raket te hebben zien vliegen. De dorpelingen zeggen dat de lanceerinstallatie in een veld vlakbij hun dorpje stond op de bewuste 17 juli, de dag dat het vliegtuig van Malaysia Airlines uit de lucht werd geschoten.

Volgens het persbureau gelden deze verklaringen als ‘de meest gedetailleerde’ sinds de ramp.De verklaringen doen het bewijs tegen de pro-Russische rebellen groeien. Er zou definitief blijken dat de raket is afgevuurd vanuit het gebied dat wordt bezet door pro-Russische rebellen. Waarom deze informatie nu pas naar buiten komt is nog onduidelijk.

Garantie

Tegelijkertijd heeft het Europees Parlement een  amendement aangenomen dat amnestie voor de MH17-daders uitsluit. Europarlementariër voor het CDA Esther de Lange was degene die het amendement indiende. Zij noemt het ‘een belangrijke stap’, aangezien het parlement het Minsk-akkoord accepteert maar niet instemt met een amnestieregeling voor diegenen die vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerhaalden.

Eerder spraken verschillende leiders, onder wie premier Rutte en de Oekraïense president Petro Porosjenko, zich uit tegen een amnestieregeling voor de daders van de ramp met MH17. Porosjenko ‘garandeerde’ dat de daders hun straf niet zouden ontkomen, en ook de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel sloten zich hierbij aan.

Amnestie

Porosjenko, Merkel en Hollande waren medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van het Minsk-akkoord, waarin een passage over een eventuele amnestieregeling was opgenomen. In de passage stond de lezen dat ‘een wet die vervolging en straf verbiedt in relatie tot evenementen die plaatshadden binnen de gebieden Donetsk en Loehansk’ moest worden ingesteld.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, meldde eerder al dat de amnestie uit het Minsk-akkoord niet zou gelden voor leiders van de rebellenmilitie in Oost-Oekraïne. De pro-Russische rebellen drongen aan op amnestie voor de regio Donbass, het gebied waarin vlucht MH17 werd neergehaald, en beschuldigden Oekraïne van het ontketenen van een heksenjacht op pro-Russische personen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.