buitenland

Frankrijk laat twee verdachten van terreuraanslagen Parijs vrij

Door Elif Isitman - 13 maart 2015

Twee van de terreurverdachten die werden opgepakt in verband met de aanslagen in Parijs zijn weer vrijgelaten. De andere twee worden nu ‘formeel onderzocht’.

Dit meldde het Parijse Openbaar Ministerie vrijdag, schrijft persbureau Reuters.

De twee verdachten die nog worden vastgehouden zijn Amar R. (33) en Said M. (25). De andere twee zijn vrijgelaten. Het gaat om een onbekende man en een vrouwelijke politieagent die alleen bij haar voornaam Emmanuelle bekend is. De vier werden sinds maandag vastgehouden voor verhoor.

Gegronde vermoedens

In het Franse rechtssysteem betekent een formeel onderzoek dat politie en justitie gegronde vermoedens voor verdenking hebben. Een formeel onderzoek leidt echter niet noodzakelijkerwijs tot een uiteindelijk proces.

Emmanuelle was werkzaam voor de politie en is de vriendin van Amar R. Ze zou twee jaar geleden zijn bekeerd tot de islam en werd ervan verdacht verschillende keren computerbestanden te hebben geraadpleegd die te maken hebben met de terreuraanslagen op de redactie van het blad Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt in Parijs in de tweede week van januari.

Sms’jes

De reden waarom Amar R. nog langer vast wordt gehouden is omdat hij intensief contact onderhield met de terrorist Amédy Coulibaly. Amar R. zou meer dan 600 sms’jes hebben uitgewisseld met de inmiddels overleden Coulibaly, die de koosjere supermarkt in Port de Vincennes gegijzeld hield.

R. was al op 23 januari in handen van de politie, maar hij is nooit eerder verhoord in het kader van het onderzoek. De politie kwam hem op het spoor omdat hij in de buurt van de Joodse supermarkt zou zijn gezien.

Said M. wordt langer vastgehouden omdat zijn DNA werd gevonden op een stroomstootwapen dat werd gevonden in de supermarkt nadat Coulibaly werd doodgeschoten tijdens de bestorming van de supermarkt door de Franse politie. Bij de aanslagen in Parijs zijn 17 mensen omgekomen. Coulibaly was verantwoordelijk voor vijf van de slachtoffers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.