buitenland

Gegijzelde aanklager Istanbul overleden

Door Elif Isitman - 31 maart 2015

De Turkse openbaar aanklager Mehmet Selim Kiraz is dinsdag overleden tijdens een gijzeling in Istanbul. De politie maakte dinsdag een einde aan de gijzeling in een rechtbank maar kon de aanklager niet meer redden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat Kiraz door vijf kogels werd getroffen, waarvan drie in het hoofd. De politie begon naar eigen zeggen de bevrijdingsactie nadat er schoten waren gehoord in de ruimte waar de terroristen en de gijzelaar waren. Het is nog niet duidelijk of het om kogels van de politie of van de gijzelnemers gaat.

Pistool

De gewapende mannen die de aanklager Mehmet Selim Kiraz vasthielden, waren vermoedelijk leden van het extreem-linkse Revolutionair Volksbevrijdingsleger (DHKP-C). Deze marxistisch-leninistische organisatie staat in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Turkije officieel te boek als terreurorganisatie.

De groep gaf een foto van Kiraz vrij met een pistool tegen zijn hoofd. Achter hem was een vlag van de DHKP-C-beweging te zien. Ze gaven de autoriteiten ‘tot 15.36’ om hun eisen in te willigen, anders zouden ze hem doden. Maar dat ultimatum werd niet gehaald.

Protesten

Kiraz leidde als aanklager het onderzoek naar de dood van de vijftienjarige Berkin Elvan, die vorig jaar tijdens een demonstratie werd verwond. Hij was tijdens de anti-regeringsprotesten in het Gezi-park in Istanbul op weg naar de bakker toen hij een traangasgranaat tegen zijn hoofd kreeg. Door zijn hoofdwond lag hij daarna negen maanden in coma, waarna hij overleed.

De DHKP-C beschuldigt de regerende AK-partij van de Turkse president Tayyip Recep Erdogan voor de dood van de tiener en wil dat dat de politieagent die zij schuldig achten een live bekentenis doet op tv. Ook wil de partij de betrokken agenten ‘berechten’ en willen ze dat alle aanklachten tegen aanwezigen op protesten tegen de dood van Elvan worden ingetrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.