buitenland

Germanwings: eerste serieuze crash met Europese prijsvechter

Door Elif Isitman - 24 maart 2015

Met de crash van de Airbus 320 van Germanwings is het de eerste keer dat een toestel van een Europese prijsvechter neerstort. Het vliegtuig crashte dinsdagochtend in een onherbergzaam gebied in de Franse Alpen.

Nooit eerder maakte een Europese budgetmaatschappij een soortgelijk ongeluk met fatale gevolgen door. Het vliegtuig van Germanwings was onderweg van Barcelona naar het Duitse Düsseldorf toen het neerstortte in het dorpje Méolans-Revel, in de Franse regio Barcelonnette. Er zijn 150 mensen omgekomen bij de crash.

Lufthansa

Germanwings is een budgetmaatschappij en dochterbedrijf van Lufthansa. De rol van Germanwings is wat dat betreft te vergelijken met die van Transavia bij Air France-KLM.

De maatschappij biedt vluchten van en naar ruim honderd bestemmingen aan in Europa en Noord-Afrika. Germanwings bestaat onder de huidige naam sinds 2002 maar het bedrijf werd al in 1997 opgericht als budgetonderdeel van luchtvaartmaatschappij Eurowings. Deze beide bedrijven zijn inmiddels compleet in handen van Lufthansa.

Het moederbedrijf heeft de afgelopen tijd veel verliesgevende routes overgeheveld naar Germanwings, in de hoop de concurrentie met andere budgetmaatschappijen als Ryanair en EasyJet aan te kunnen. Ook Eurowings wordt omgevormd van een regionale vervoerder tot volwaardige prijsvechter.

Concorde

De crash van de Airbus van Germanwings is tevens het eerste serieuze vliegtuigongeluk op Frans grondgebied in de afgelopen vijftien jaar. De laatste dateert van het jaar 2000: dit was de crash met de Concorde, waarbij 113 mensen omkwamen.

De Concorde van Air France zou van Parijs naar New York vliegen maar kreeg een klapband door een stuk metaal op de startbaan. Een stuk van die band veroorzaakte een lek in de brandstoftank en uiteindelijk een brand. Het toestel stortte op een bijgebouw van een hotel nabij het vliegveld van Charles de Gaulle net buiten de Franse hoofdstad.

Bergtoppen

Het is echter niet de eerste keer dat een vliegtuig bij de bergtoppen van de Alpes-de-Haute Provence neerstort. In september 1953 botste bijvoorbeeld een Lockheed Constellation van Air France, die vanaf Parijs op weg was naar het toenmalige Saigon (tegenwoordig Ho Chi Minh City) in Vietnam op 3.020 meter hoogte met de top van de berg Cimet in de Franse Alpen.

Deze berg ligt op slechts een paar kilometer afstand van de regio Barcelonnette, waar dinsdagochtend de Airbus 320 van Germanwings neerging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.