buitenland

Griekse minister dreigt EU met vluchtelingen en terroristen

Door Tom Reijner - 09 maart 2015

Als jullie ons niet steunen, dat sturen wij vluchtelingen. Dat zijn de dreigende woorden van de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos van regeringspartij de Onafhankelijke Grieken.

‘Als ze (de EU-lidstaten) uithalen naar Griekenland, dan moeten ze weten dat de vluchtelingen papieren krijgen en naar Berlijn zullen gaan,’ sprak hij tot partijgenoten, melden verschillende media, waaronder het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Sluis

Hij dreigt de vluchtelingensluis naar Europa open te zetten als de Europese Unie (EU) zijn land niet onder zijn voorwaarden helpt. Onder de vluchtelingenstroom zullen ongetwijfeld ook terroristen van Islamitische Staat (IS) zijn, waarschuwde hij zondag.

Als er IS-terroristen bijzitten onder deze vluchtelingen, heeft de EU dat aan zichzelf te wijten, door zijn houding tegen Griekenland in de schuldenkwestie, aldus de minister van Defensie.

Soortgelijke waarschuwingen zijn eerder uit Athene gekomen. Onderminister van Binnenlandse Zaken Giannis Panousis zei ruim een week geleden hetzelfde. Vrijdag waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken, Nikos Kotzias, in Riga ervoor dat zijn land in geval van een verdere economische neergang de toegangspoort kan worden voor ‘miljoenen immigranten en duizenden jihadisten’.

Referendum

Maandag komen de ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep) bijeen in Brussel om opnieuw te vergaderen over Griekenland. Onlangs werd een deal bereikt over een verlenging van het steunprogramma voor het noodlijdende Zuid-Europese land met vier maanden, maar er wordt nog onderhandeld over de hervormingen die Athene precies moet doorvoeren in ruil voor de verlenging.

Maar als de Europese eisen niet acceptabel zijn voor de Griekse regering kan een beroep worden gedaan op de bevolking om zich uit te spreken over de onderhandelingen, zei minister van Financiën Yanis Varoufakis gisteren tegenover de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Varoufakis zei dat Athene er zomaar toe zou kunnen besluiten om een referendum of vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Hij gaf in het interview verder aan dat de regering nog voldoende geld heeft om de pensioenen en salarissen van ambtenaren te betalen en dat het land geen derde steunpakket zal aanvragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.