buitenland

Het Iraakse leger omsingelt IS-terroristen in Tikrit

Door Elif Isitman - 12 maart 2015

Het Iraakse leger heeft terreurbeweging Islamitische Staat (IS) voor het grootste gedeelte verjaagd uit de stad Tikrit. Hiermee is donderdag ongeveer driekwart van de stad weer in handen van Irak.

Dit zei Main al-Khadimi, het hoofd van een van de paramilitaire strijdkracht Hashd al-Shaabi die samenwerkt met het Iraakse leger, tegen CNN. Het Iraakse leger heeft de berichtgeving nog niet bevestigd.

Er zouden nog zo’n honderdvijftig IS-strijders over zijn in Tikrit, die nog delen van het centrum bezetten. Ze zijn omsingeld door Iraakse strijders en worden onder meer met raketten en vanuit de lucht aangevallen.

Scherpschutters

Een woordvoerder van het Iraakse leger meldde donderdag wel dat de extremisten nog een deel van het presidentiële complex in de geboortestad van Saddam Hussein bezetten en gebruikmaken van scherpschutters en bommen om aanvallen af te weren. Iraakse veiligheidsbronnen melden verder dat IS mijnen in verlaten gebouwen heeft geplaatst.

De Iraakse minister van Defensie Khaled al-Obeidi bezocht donderdag de frontlinie. Volgens hem verloopt de operatie nog volgens plan. Als Tikrit zou worden heroverd, is het de eerste grote stad in Irak die teruggewonnen wordt op de terroristen.

Bevrijding

De operatie in Tikrit begon ruim een week geleden. De Iraakse troepen voeren met steun van sjiitische milities een grootschalig offensief uit in het gebied, met als uiteindelijk doel de herovering van Tikrit zelf. Het eerste succes werd een dag na de start van het offensief geboekt, toen het Iraakse leger de regio Hamrin vlakbij het IS-bolwerk al-Dour op de terreurgroep wist te heroveren. Dinsdag werd verder al-Alam, een voorstad van Tikrit, al bevrijd uit handen van de terreurbeweging.

De plaats Tikrit ligt ten noorden van de hoofdstad Bagdad en vormt een belangrijk knooppunt naar Mosul, de miljoenenstad die vorig jaar in handen viel van de terreurbeweging en inmiddels een IS-bolwerk vormt. Deze operatie geldt als ook als voorbereiding op de herovering van de Iraakse miljoenenstad Mosul, die voor april/mei gepland staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.