buitenland

Het Jimmy Savile-effect: acht gebouwen vol zedendelinquenten

Door Lia van Bekhoven - 03 maart 2015

De Britse minister van Justitie kampt met een tekort aan cellen. Oorzaak: eindelijk erkennen de Britten de enorme schaal van het kindermisbruik. ‘Bendeverkrachting is onderdeel van je jeugd hier.’

Na jaren van ontkenning beginnen de Britten voorzichtig hun donkerste geheim te ontrafelen: de grootschalige, vaak georganiseerde, seksuele uitbuiting van kinderen.

Het is de gevangenissen aan te zien. Sinds eind vorig jaar zit één op de acht gedetineerden, in totaal 11.500, achter de tralies voor zedendelicten. Er zijn acht gevangenissen waar alleen pedofielen en verkrachters zitten. En het zijn er nog niet genoeg, waarschuwde onlangs minister van Justitie Chris Grayling.

Jimmy Savile

Noem het ‘het Savile-effect’: BBC-coryfee Jimmy Savile viel in 2012 postuum van zijn voetstuk toen bleek dat hij een van de grootste Britse seksmisbruikers was. Na zijn ontmaskering is justitie begonnen misbruik in het hele land in kaart te brengen.

Soms zijn de daders witte Britten die alleen opereren, zoals Savile, soms zijn het taxichauffeurs van Aziatische afkomst die in bendes te werk gaan. Maar het gebeurt overal.

De National Society for the Prevention of Cruelty to Children schat dat 20 procent van Britse kinderen ‘ernstig mishandeld’ wordt en 5 procent seksueel misbruikt. Britse minderjarigen lijken ook, meer dan elders in de Europese Unie, systematisch door instanties te worden genegeerd.

Loverboys

‘Bendeverkrachting is onderdeel van je jeugd hier,’ zei een van de minstens 1.400 meisjes die sinds 1997 in het Noord-Engelse Rotherham werden verkracht, verhandeld, geslagen en bedreigd.

De daders waren overwegend Britse mannen van Pakistaanse afkomst. Net zoals in Manchester, Oxford, Rochdale, Derby en ten minste zes andere steden waar meisjes soms vanaf hun elfde door loverboys werden klaargestoomd voor prostitutie.

Engelse tienermeisjes met hun korte rokken, hun grote mond en hun hunkering naar alcohol en drugs, werden beschouwd als ‘beschadigde goederen’, als white trash met wie je kunt doen wat je wilt.

Bedreigd

De reden dat misbruikers zo lang ongestoord hun gang konden gaan, is dat politie en plaatselijke bestuurders er niet veel anders over dachten. De scholieren die ’s nachts op straat rondhingen met mannen die tien jaar ouder waren, werden niet gezien als kwetsbare kinderen die bescherming nodig hadden.

Als ze met vijf mannen per dag naar bed gingen, hadden ze daarin toegestemd. Als ze met benzine werden overgoten, werden bedreigd met een pistool en gedwongen te kijken naar een groepsverkrachting, hadden ze erom gevraagd.

De regering in Londen nam het bestuur van Rotherham over toen bleek dat 70 procent van de gemeenteraadsleden weigerde te erkennen tekortgeschoten te zijn. Twee politici en een agent zijn zelf beschuldigd van zedendelicten. Advocaten van slachtoffers zeggen dat tientallen verdachten nog vrij rondlopen en meisjes nog steeds worden verhandeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.