buitenland

Hillary Clinton bestuurde als minister ook haar eigen mailserver

Door Elif Isitman - 04 maart 2015

De computerserver die Hillary Clinton in haar functie als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte om e-mails te verzenden, is getraceerd naar haar thuisadres. Net als het e-mailadres, zou ook de server van Clinton zelf zijn.

Dit meldt persbureau AP op basis van opgevraagde documenten over de kwestie.

Het adres waar de server op geregistreerd staat is dat van haar huis in de plaats Chappaqua, in de staat New York. Clinton gebruikte een ‘zelfgemaakte’ server om haar zakelijke e-mails mee te versturen. De meeste internetgebruikers hebben ofwel professionele e-mailadressen of ze gebruiken adressen van externe bedrijven, zoals Google of Microsoft.

Pseudoniem

Clinton gebruikte het adres ‘hdr22@clintonemail.com’ voor haar zakelijke correspondentie. Het adres was te traceren naar haar eigen e-mailserver, die vervolgens onder een pseudoniem geregistreerd stond.

Het is onduidelijk wie de server beheert, maar zeer vermoedelijk is daar iemand voor ingehuurd en doet Clinton dat niet zelf. De server staat op de naam Eric Hoteham, een naam die volgens AP niet in de openbare registers terug te vinden is.

Naast ‘clintonemail.com’ wordt de naam Hoteham ook geassocieerd met de e-mailservers ‘presidentclinton.com’ en ‘wjcoffice.com’. ‘Wjc’ zou  hierbij staan voor William Jefferson Clinton, de volledige naam van haar man en voormalig president Bill Clinton.

Staatsgeheimen

Dinsdag werd bekend dat Clinton tijdens haar functie als minister uitsluitend een privé-e-mailadres gebruikte, en geen zakelijk account had. Het nieuws veroorzaakte opschudding in Amerika, omdat het feit dat Clinton een privaat e-mailadres gebruikte voor zakelijke correspondentie, betekent dat haar mailverkeer niet werd opgeslagen.

Naast het feit dat een dergelijke privé-server gevoeliger is voor hackers, is het voor gebruikers van zo’n server ook makkelijker om e-mails permanent te wissen. Ook zouden mails van een eigen server om privacy-redenen minder snel opgevraagd kunnen voor bijvoorbeeld een rechtszaak.

Sinds 2009 geldt in Amerika de wet dat alle correspondentie van ministers moet worden gearchiveerd, zodat journalisten, historici en Congresleden ze kunnen opvragen en raadplegen.

Documenten die staatsgeheimen bevatten kunnen niet direct openbaar gemaakt worden, maar moeten volgens de wet wel worden gearchiveerd.

Het feit dat Clinton tijdens haar ambtsperiode alleen een privéadres gebruikte, kwam aan het licht door onderzoek van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Een commissie wilde de correspondentie over de fatale aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi in 2012 onderzoeken, maar kon in de officiële archieven geen e-mails van haar terugvinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.