buitenland

Hoe IS blijft inspireren tot grappen en grollen (video’s)

Door Elif Isitman - 05 maart 2015

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) blijft een dankbaar doelwit voor humor en satire. Maar de terroristen inspireren helaas ook tot minder grappige acties.

Tijdens het carnaval twee weken geleden werd veel de draak gestoken met de terreurbeweging, maar ook op andere plekken vormen de terroristen een bron van inspiratie voor satire en imitatie.

Bijvoorbeeld op een Egyptische bruiloft in Menoufia, ten noorden van Caïro, waar de de verbrandingsvideo van de Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh van begin februari het mikpunt was van spot. De bruidegom huurde voor de grap een stel gemaskerde nep-jihadisten in die het bruidspaar tijdens de ceremonie onder bedreiging van een mes een kooi in dwongen.

Eenmaal in de kooi werd het bruidspaar ‘gedwongen’ te gaan dansen, waarna duidelijk werd dat het om een grap ging. Naast de gasten, zou ook de bruid er niet van tevoren van af hebben geweten.
http://www.youtube.com/watch?v=LdFX6Ij9WKM?feature=player_detailpage

Toyota

Ook in Amerika werd de terreurgroep deze week op de hak genomen. Fifty Shades of Grey-actrice Dakota Johnson speelde afgelopen zaterdag in een sketch van het satirische tv-programma Saturday Night Live.

Hierin werd een tv-reclame van Toyota nagespeeld, waarin een dochter door haar vader wordt afgezet op het vliegveld. In plaats van bij het leger te gaan, wat het meisje in de oorspronkelijke reclame doet, sluit Johnson zich aan bij IS.
http://www.youtube.com/watch?v=_L2fazw5Y9k?feature=player_detailpage

De SNL-sketch ontving in Amerika een storm van kritiek, maar ook veel steun. Onder meer Actrice Whoopi Goldberg sprak dinsdag haar steun uit voor Johnson en zei dat humor het beste wapen is in de strijd tegen het terrorisme.

Rollenspel

Een minder grappig voorbeeld: in de noordelijke provincie Ibb in Jemen is een 10-jarig jongetje door leeftijdsgenoten in brand gestoken. Het slachtoffer werd in een houten kooi opgesloten en overgoten met benzine, waarna de vriendengroep hem in brand stak.

Dorpsbewoners hoorden het jongetje gillen en wisten zijn leven te redden, al heeft hij er wel ernstige brandwonden aan overgehouden, schrijft The Daily Mail. De actie zou direct geïnspireerd zijn door de verbrandingsvideo van al-Kassasbeh.

De groep bestond uit zeven jongens, die een terroristenrollenspel uitvoerden: een van de kinderen speelde de ‘IS-leider’ en gaf vanuit een stoel orders aan de anderen, die de verbranding vervolgens uitvoerden.

De plaatselijke journalist Mohammed Mouzahem verklaarde tegenover Gulf News dat de jongetjes geïnspireerd zouden zijn geraakt door de propagandavideo’s van IS, die ze via WhatsApp met elkaar uitwisselen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.