buitenland

IJsland is niet langer geïnteresseerd in EU-lidmaatschap

Door Elif Isitman - 12 maart 2015

IJsland wil niet langer lid worden van de Europese Unie. Het land heeft donderdag zijn EU-kandidatuur ingetrokken.

Dit meldt het IJslandse ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website namens de minister Gunnar Bragi Sveinsson. Het ministerie stuurde een brief naar de Europese Commissie om de kandidatuur in te trekken, nadat de minister gesprekken voerde met zijn Leste ambtsgenoot Edgars Rinkevics over de kwestie.

Belangen

‘De belangen van IJsland worden beter gediend buiten de EU,’ meldt het ministerie. IJsland diende in 2009 zijn kandidatuur in, nadat het land in 2008 in een diepe financiële crisis terechtkwam door de bankencrisis, toen onder meer de internetbank Icesave in elkaar stortte. EU-lidmaatschap en de introductie van de euro werd toen gezien als een middel om IJsland uit het financiële slop te trekken.

Twee jaar geleden kwam in IJsland een eurosceptische centrumrechtse regering aan de macht. De Vooruitgangspartij, de regerende partij in IJsland, is pertinent tegen toetreding van het land tot de EU. Het staken van de onderhandelingen over toetreding was een van de verkiezingsbeloftes van de partij, die in 2013 aan de macht kwam.

Reykjavik wil nog wel nauw samenwerken met de EU en blijft nog wel gewoon lid van de Europese Vrijhandelsorganisatie en de Schengenzone.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.