buitenland

In India en Pakistan slagen ‘Robin Hoods’ wel waar politiek faalt

Door Wilma van der Maten - 12 maart 2015

Overal in India en Pakistan duiken ze op: jeugdige vrijwilligers die armen helpen en beide rivalen bij elkaar willen brengen.

Aan beide zijden van de Pakistaanse en Indiase grens rukken de geweldloze rebellen van het Robin Hood Leger in hun bosgroene shirts gestaag op. Deze ‘stedelijke guerrilla’s’ zijn jonge, hoogopgeleide pacifistische idealisten.

In de geest van de goedhartige dief strijden ze tegen armoede. Ze stelen niet van de rijken, zoals in de Engelse legende. Via sociale media als Facebook en Twitter roepen ze trendy restaurants en chique winkelzaken beleefd op om eten, kleding en dekens aan de minderbedeelden te doneren. De respons is enorm.

‘Sommige restaurants koken zelf vers voor de armen in plaats van de resten te geven,’ vertelt een enthousiaste Neel Ghose (27).

Dezelfde cultuur

Nog geen jaar geleden richtte deze ‘Robin’ samen met zijn In­diase studievriend het Robin Hood-leger als eerste op in de Indiase hoofdstad Delhi. Inmiddels delen dagelijks 400 vrijwilligers in elf grote steden etenswaar en kleding uit. Via Facebook melden zich wekelijks nieuwe ‘Robins’.

Intussen werken de jonge ‘Robins’ ook aan verbroedering tussen de Indiase en Pakistaanse bevolking.

‘In beide landen bestaat ongelijkheid. Delen we niet al eeuwen dezelfde cultuur?’ stelt Sarah Afrida, een Pakistaanse ‘Robin’ uit Karachi. ‘We zijn de vertegenwoordigers van de jonge generatie, die niet zoals onze groot­ouders de bloedige Partitie – de opdeling van het Britse Rijk in 1947 –  heeft meegemaakt.’

Veldslag

De lancering van het Robin Hood Leger in Pakistan gebeurde vorige maand bewust tijdens de Wereldcup Cricket, toen beide landen tegen elkaar moesten spelen. Een hockey- of cricketwedstrijd tussen beide rivalen ontaardt vaak in een veldslag. In de oude stad van Delhi stond de oproerpolitie klaar om geweld te voorkomen.

Maar de ‘Robins’ haalden de spanning weg door voedsel en kleding uit te delen. En toen de Indiase staatssecretaris van Buitenlandse Zaken onlangs voor het eerst in lange tijd in Islamabad op bezoek was, vertoonden de Pakistaanse ‘Robins’ zich uit solidariteit met hun groene shirts en etensmanden op straat.

Ophitsen

Politieke analisten verwachten geen doorbraak in de vastgelopen vredesonderhandelingen tussen India en Pakistan. De Indiase premier Narendra Modi, die als een ultranationalistische hindoe bekendstaat, vertrouwt premier Nawaz Sharif niet.

Hij beschuldigt hem ervan nog steeds islamitische milities op te hitsen om aanslagen te plegen in India, zoals die in Mumbai in 2008.

De ‘Robins’ denken dat wat de politieke leiders niet lukt, zij wel voor elkaar kunnen krijgen, door hun boodschap voorzichtig te verspreiden onder de armsten. ‘Wij hebben succes omdat we het gat bij de armoedebestrijding vullen dat de overheid heeft gecreëerd,’ stelt Ghose. Ze hebben Modi en Sharif niet nodig om de landen dichter bij elkaar te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.