buitenland

Iraakse leger pauzeert offensief Tikrit, wacht op versterking

Door Elif Isitman - 13 maart 2015

Het Iraakse regeringsleger en de sjiitische bondgenoten hebben de operatie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Tikrit tot een tijdelijke halt geroepen. De strijdkrachten wachten op versterkende troepen.

De Irakezen worden gefrustreerd door de guerilla-technieken die IS gebruikt in Tikrit en staken vrijdag tijdelijk hun operatie. Het Iraakse leger begon deze week met een grootschalig offensief in Tikrit, in een poging de stad uit de handen van de terroristen te bevrijden.

Zelfgemaakte bommen

Een militaire bron meldt dat de operatie weer wordt hervat, wanneer er versterking is gearriveerd. Het regeringsleger heeft meer dan de helft van de stad heroverd op de terroristen. IS heeft scherpschutters ingezet.

Daarbij hebben de terroristen ook nog eens zelfgemaakte bommen kriskras door de stad geplaatst. Verlaten gebouwen zijn onveilig doordat er mijnen liggen. De extremisten hebben het voormalige presidentiële complex van Tikrit tot hun hoofdkwartier omgedoopt.

Geen twijfel

Vrijdagmiddag voegde nog een sjiitische militie zich bij het offensief. De militie staat bekend als de ‘Vredesbrigade’ en verrijkt de strijdkrachten met ongeveer 1500 strijders.

De strijders zijn inmiddels in Samarra, ten zuiden van Tikrit, en zullen naar alle waarschijnlijkheid zaterdag in Tikrit arriveren. Een woordvoerder van een van de andere steunende milities, Hadi al-Amiri, meldde vrijdag dat er geen twijfel over bestaat dat Tikrit heroverd wordt, maar dat de Irakezen meer tijd nodig hebben: ‘We hebben geen haast, maar we hebben een plan en dat volgen we op. Zelfs als de strijd nog twee of drie of vier dagen voortduurt, is dat goed. We zullen de bevrijding van Tikrit binnenkort vieren,’ zei al-Amiri vrijdagmiddag.

Tikrit is de geboortestad van ex-dictator Saddam Hussein en ligt ongeveer 160 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. De stad vormt een belangrijk knooppunt naar de Iraakse miljoenenstad Mosul, die vorig jaar in handen viel van de terreurbeweging en inmiddels een IS-bolwerk vormt. Deze operatie geldt als ook als voorbereiding op de herovering van de Iraakse miljoenenstad Mosul, die voor april/mei gepland staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.