buitenland

Irak geeft startschot voor ‘grootste operatie ooit’ tegen IS

Door Elif Isitman - 02 maart 2015

Het Iraakse leger lanceert maandag ‘de grootste operatie ooit’ tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Zondagavond gaf de Iraakse premier al-Abadi het startschot voor de herovering van onder meer de stad Tikrit.

Hij deed dat in de plaats Samarra, die zaterdag nog onder vuur werd genomen door de terroristen. Dit offensief van de Iraakse regering geldt als het grootste offensief in de provincie Salahuddin sinds de opkomst van IS in vorig jaar juni. In totaal worden voor het offensief 30.000 militairen ingezet.

Saddam Hussein

De stad Tikrit, in de provinicie Salahuddin, is de geboorteplaats van oud-dictator Saddam Hussein en tevens een bolwerk van soennitische aanhangers. Tikrit ligt ongeveer 140 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad en ongeveer 40 kilometer ten noorden van Samarra.

Militairen ondersteund door soennitische en sjiitische strijders begonnen ten noorden van Samarra richting de stad al-Dour, een IS-bolwerk, en Tikrit. Soldaten vallen Tikrit aan en proberen de terroristen van IS ten noordwesten van Tikrit de pas af te snijden en in te sluiten.

Ten noorden van Tikrit heeft het Iraakse leger ook bombardementen op IS-doelen in de stad uitgevoerd, schrijft persbureau Reuters. Bij de operatie is artillerie en de Iraakse luchtmacht ingezet.

Amnestie

Het Iraakse leger probeerde eerder Tikrit te heroveren op IS, maar slaagde daar niet in. De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft enkele uren voor de aanval amnestie geboden als de IS-extremisten deserteren. Hiermee hoopt Irak de  moraal van de terroristen te ondermijnen.

Christenen

Zondag liet de terreurbeweging 19 van de meer dan 200 Assyrische christenen vrij in het noordoosten van Syrië. Dit gebeurde na een uitspraak van een ‘rechtbank’ van IS, die oordeelt aan de hand van sharia-wetgeving.

Het zou gaan om zeventien mannen en twee vrouwen. De christenen werden vorige week ontvoerd toen IS rond de stad Hasaka razzia’s uitvoerde in verschillende dorpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.