buitenland

Irak opent definitieve aanval op Tikrit, herovert voorstad op IS

Door Elif Isitman - 10 maart 2015

Het Iraakse leger heeft dinsdag definitief de aanval geopend op de stad Tikrit. Het leger wil de stad heroveren op terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Bronnen rond de Iraakse veiligheidsdiensten melden dat het offensief in Tikrit begonnen is, schrijft onder meer persbureau Reuters.

Springplank

De troepen trokken in de loop van de dag de voorstad al-Alam en het gebied rond een ziekenhuis aan de zuidelijke rand van de stad binnen. De terroristen van IS zouden al-Alam hebben verlaten nadat ze diverse gebouwen in brand hadden gestoken. Tikrit zelf is nog wel in handen van de jihadisten.

Laith al-Jubouri, de burgemeester van al-Alam, bevestigde telefonisch de herovering van zijn stad: ‘We vieren deze overwinning en hopen dat al-Alam de springplank zal zijn voor de bevrijding van Tikrit en Mosul.’ De herovering van Mosul staat gepland voor april of mei van dit jaar.

Succes

Ruim een week geleden begonnen de Iraakse troepen met steun van sjiitische milities een grootschalig offensief in het gebied, met als uiteindelijk doel de herovering van Tikrit zelf, de geboorteplaats van ex-dictator Saddam Hussein. Het eerste succes werd een dag na de start van het offensief geboekt, toen het Iraakse leger de regio Hamrin vlakbij het IS-bolwerk al-Dour op de terreurgroep wist te heroveren.

De plaats ten noorden van de hoofdstad Bagdad vormt een belangrijk knooppunt naar Mosul, de miljoenenstad die vorig jaar in handen viel van de terreurbeweging en inmiddels een IS-bolwerk vormt.

Er zijn ongeveer 30.000 manschappen ingezet voor de strijd. Ze hebben Tikrit omsingeld en trekken richting het centrum van de stad. Onderwijl proberen de extremisten vermoedelijk de omsingeling te doorbreken en de milities de stad in te lokken, zodat er een guerilla-oorlog tussen de gebouwen ontstaat. Dit zou voor IS een aantrekkelijk scenario zijn, omdat de strijders wendbaar en moeilijk te identificeren zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.