buitenland

Iran: Voorwaarde van Obama voor atoomdeal is ‘onacceptabel’

Door Elif Isitman - 03 maart 2015

Iran moet zich minstens tien jaar lang van alle nucleaire activiteit onthouden. Dit stelde de Amerikaanse president Barack Obama als voorwaarde voor de atoomdeal met Iran.

De eis van Obama stuit op Iraans verzet. ‘Obama heeft zijn opvatting geuit in onacceptabele en dreigende bewoordingen,’ zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif tegen het Iraanse persbureau Fars.

Weinig kans

Obama opperde zijn plan maandag in een interview met persbureau Reuters. Volgens de Amerikaanse president liggen de kansen op een nucleair akkoord momenteel niet in het voordeel van Iran. Hij geeft een succesvolle onderhandeling op dit moment minder dan 50 procent kans.

In datzelfde interview noemde Obama de spanningen met de Israelische premier Benjamin Netanyahu een ‘afleiding’, die de banden tussen de Verenigde Staten en Israël ‘niet permanent zal verwoesten’.

Wel uitte hij ferme kritiek op de attitude van Netanyahu en zei dat er een ‘substantieel meningsverschil’ tussen de twee bestaat over hoe ervoor gezorgd kan worden dat Iran geen nucleaire wapens ontwikkelt.

Delicaat

Obama leverde verder kritiek op de Republikeinen, die met het plan kwamen om extra sancties tegen Iran op te leggen als er op 30 juni geen akkoord is bereikt. Dit plan zou de ‘delicate onderhandelingen’ ondermijnen, aldus de Amerikaanse president.

Volgens Obama is het doel van Amerika een tijdspanne te creëren van minstens een jaar waarin ‘wij zien dat ze een nucleair wapen proberen te verwerven’ tot de daadwerkelijke verwerving ervan, zodat de Amerikanen niet voor verrassingen komen te staan.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland proberen Iran al meer dan anderhalf jaar te overtuigen om zijn atoomprogramma terug te schroeven. In ruil daarvoor zouden sancties tegen Iran kunnen worden opgeheven. Het conflict over het omstreden nucleaire programma van Iran duurt nu al bijna twaalf jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.