buitenland

IS accepteert trouw Boko Haram: ‘Kalifaat uitgebreid naar Afrika’

Door Elif Isitman - 12 maart 2015

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft het verzoek tot een alliantie met de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram geaccepteerd. De leider van Boko Haram zwoer zondag trouw aan IS.

IS-‘woordvoerder’ Abu Muhammad al-Adnani zegt in een audioboodschap de alliantie met Boko Haram te verwelkomen.

Kalifaat

‘Hierbij brengen wij het goede nieuws dat het kalifaat is uitgebreid naar West-Afrika. De kalief heeft de alliantie van onze broeders van Boko Haram geaccepteerd.’

Adnani roept moslims verder op mee te vechten in West-Afrika en bagatelliseert de successen van de Irakezen en de internationale coalitie tegen IS tot nu toe: ‘de successen zijn slechts illusies’. De strijdkrachten zouden slechts ‘centimeters land’ hebben heroverd, volgens de IS-woordvoerder.

Analisten zeggen in The Guardian dat ook deze alliantie weer een propagandastunt is van beide terreurgroepen, en dat het eerder als een teken van verzwakking moet worden gezien.

Wakker worden

De trouwbelofte van Boko Haram aan IS verscheen in de nacht van zaterdag op zondag. ‘We zweren hierbij trouw aan het kalifaat. We zullen het kalifaat gehoorzamen in goede en slechte tijden en we roepen alle moslims wereldwijd op hun trouw te zweren aan de Kalief,’ was te horen in de audioboodschap van Boko Haram.

Nigeria reageerde afgelopen zondag geschokt toen bekend werd dat Abu Bakr Shekau, de leider van Boko Haram, trouw had gezworen aan IS. Het land riep de internationale gemeenschap op wakker te worden ‘nu zich hier een ramp ontvouwt’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.