buitenland

IS bedreigt het Witte Huis en Eiffeltoren

Door Tom Reijner - 13 maart 2015

Islamitische Staat (IS) heeft in een video nieuwe dreigementen geuit aan het adres van het Westen. De dreigende woorden waren te horen in een audioboodschap van 28 minuten, die de terreurbeweging via internet heeft verspreid.

Woordvoerder Abu Mohammad al-Adnani kondigde aanslagen aan op onder meer het Witte Huis – de ambtswoning van de Amerikaanse president Barack Obama in Washington – de Big Ben in Londen en de Eiffeltoren in Parijs.

Bekering

Ook Rome, Jeruzalem en Kabul zullen straks in het bezit zijn van de terreurbeweging van Abu Bakr al-Baghdadi, is te horen in de audioboodschap, schrijft bijvoorbeeld YnetNews.com.

Christenen en Joden hebben volgens Al-Adnani twee opties: een bekering tot de Islam of jezyah (de religieuze belasting) betalen en leven als tweederangsburger. ‘Ons kalifaat blijft bestaan en gaat in de goede richting. We bestrijden de kruisvaarders en de rafidah (de sjiitische gemeenschap) en dag na dag wordt IS sterker.’

Trouw

De woordvoerder legt in de boodschap uit waarom het verlies van Kobani, dat door Koerden, met Amerikaanse luchtsteun, werd heroverd, eigenlijk een overwinning is voor de terreurgroep: ‘Voor ons is het een overwinning dat het Pentagon (het Amerikaans ministerie van Defensie) de herovering van een kleine stad moet vieren’.

Gisteren werd al bekend dat IS het verzoek tot een alliantie met Boko Haram heeft geaccepteerd. De leider van de beruchte Nigeriaanse terreurgroep, Abu Bakr Shekau, zwoer zondag trouw aan IS. Naar aanleiding van die audioboodschap vroeg Nigeria aan andere landen om meer te doen tegen deze dreiging en wakker te worden ‘nu een ramp zich hier ontvouwt’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.