buitenland

IS-deserteur: ‘Gijzelaars repeteren voor hun executies’

Door Laura van Dijk - 10 maart 2015

Dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een uitgebreide propagandamachine heeft, wisten we al, maar nieuwe verklaringen blijven verbazen. Een voormalig lid van de terreurgroep beweert dat de executies van gijzelaars vaak worden geoefend, zodat de gevangenen ontspannen ogen voor de camera.

De gedeserteerde ‘Saleh’ vertelt zijn verhaal tegen Sky News. De voormalige IS-strijder zou verantwoordelijk zijn geweest voor het welzijn van de buitenlandse gijzelaars in Syrië, voordat hij over de grens met Turkije is gevlucht.

Gasten

Saleh moest de gevangenen geruststellen en hen ervan verzekeren dat hun levens niet in gevaar waren: ‘We vermoorden jullie niet, we willen alleen dat jullie overheid stopt met de aanvallen in Syrië. We hebben geen probleem met jullie, jullie zijn onze gasten.’ Zelf wist hij wel dat de gijzelaars uiteindelijk vermoord zouden worden.

‘Ik zei altijd tegen hen: “Wees niet bang, het maakt niet uit, er gebeurt niets gevaarlijks”,’ vertelt de voormalige extremist. Er werd zo vaak geoefend voor de camera dat de gijzelaars op het moment van de echte executies hun dood niet verwachtten, waardoor er mooie propagandafilmpjes konden worden geschoten.

Onder vrienden

Saleh beweert ook dat de gijzelaars Arabische namen kregen, zodat ze het idee hadden dat ze onder vrienden waren en kalm bleven. Hij noemt het voorbeeld van de Japanse gijzelaar Kenji Goto die ‘Abu Saad’ zou zijn genoemd. Bovendien moedigden de IS-strijders hun gijzelaars aan om zich te bekeren tot de islam en ‘met hen mee te vechten’.

Ook vertelt hij aan Sky News de onthoofding van de Japanse freelancejournalist ‘van een afstandje’ gezien te hebben. ‘Nadat ze hem hadden vermoord, werd zijn lichaam door drie of vier personen in een auto gelegd,’ zegt Saleh. Daarnaast benadrukt hij de moordlust van ‘Jihadi John’ – de beul – die veel respect en angst afdwingt binnen IS.

Lange arm

Met de bekende onthoofdingsfilmpjes en vorige maand zelfs een filmpje waarin de terroristen een Jordaanse piloot levend verbranden, probeert de terreurbeweging aandacht te trekken en angst te zaaien: tot nu toe redelijk succesvol. Maar ook de propaganda om strijders te ronselen is erg professioneel.

Vorige week heeft de terreurbeweging zelfs haar eigen sociale medium gelanceerd. Met ‘Kalifabook’ wil IS de regels en blokkades van traditionele sociale media, zoals Twitter en Facebook, ontwijken. Op die manier kunnen de terroristen hun lange arm nog meer laten gelden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.