buitenland

IS eist aanslag Tunis op in nieuwe audioboodschap

Door Elif Isitman - 19 maart 2015

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis opgeëist. En de Tunesische autoriteiten arresteerden donderdag negen verdachten.

De terreurgroep plaatste donderdagmiddag een audioboodschap op internet waarin de terreurbeweging de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeist. Het is nog niet duidelijk of de boodschap authentiek is. Volgens de audioboodschap waren de twee bewapend met machinegeweren en explosieven.

In de boodschap worden de twee omgekomen terroristen Yassine Abidi en Hatem Khachnaoui aangeduid met de namen ‘Abu Zakaria al-Tunisi’ en ‘Abu Anas al-Tunisi’. Het is bij IS gangbaar om het land van herkomst te verwerken in de namen van hun strijders. Zo noemen ze Franse leden vaak ‘al-Faransi’ en leden uit Nederland ‘al-Hollandi’.

Vermoeden

EU-buitenlandchef Federica Mogherini sprak woensdagavond al het vermoeden uit dat IS achter de aanslag zou zitten: ‘Met de aanval in Tunis vandaag, valt IS opnieuw landen en mensen in de regio rond de Middellandse Zee aan. Dit sterkt ons in de overtuiging om nog meer samen te werken met onze partners om de terreurdreiging aan te pakken,’ zei Mogherini in haar verklaring.

De EU rectificeerde later op woensdag deze verklaring met een kleine aanpassing: het woord ‘IS’ werd daarin vervangen door ‘terroristische organisaties’.

Leger

Tunesische veiligheidstroepen verrichtten in totaal negen arrestaties in verband met de aanslag op het museum. De terroristen drongen woensdag schietend het nationale Bardomuseum binnen.

Ze doodden daarbij in totaal 23 mensen, onder wie twintig toeristen en drie Tunesiërs. Meer dan veertig mensen raakten tijdens de aanslag gewond. De Tunesische politie wist twee van de terroristen te doden. Tunesië heeft naar aanleiding van de aanslag het leger ingezet om grote steden te bewaken.

Toerisme

De aanslag zorgt voor paniek in de toeristische sector: het Italiaanse cruisebedrijf Costa Cruises maakte donderdag bekend Tunis als toeristische bestemming te schrappen voor haar cruises. Mogelijk stuurt het bedrijf de rest van het jaar geen schepen meer naar Tunesië. Veel van de slachtoffers zijn toeristen die naar Tunis waren gekomen met een cruiseschip.

Toerisme is van groot belang voor de Tunesische economie. De sector ondergaat al een traag en moeizaam herstel na de ineenstorting na de Arabische Lente in 2011, maar begint op te bloeien. Momenteel werken alweer 400.000 mensen in de toeristische sector.

Vorig jaar was het toerisme goed voor 1.6 miljard euro in Tunesië, 6.4 procent meer dan in 2013. De Tunesische minister van Financiën Slim Chaker vreest dat het toerisme in zijn land een klap zal krijgen: hij is bang dat de aanslag voor meer dan 330 miljoen euro aan schade aan zijn land zal berokkenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.