buitenland

Kalifaat uitgebreid, ‘Boko Haram zet kinderen in’

Door Shari Deira - 06 maart 2015

Nu het gebied waar Boko Haram het voor het zeggen heeft verder uitbreidt, maakt de terroristische organisaties vaker gebruik van kinderen. ‘We zullen nu strijders zien van rond de dertien jaar,’ zegt een bron binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Ook de bevolkingssamenstelling van Nigeria heeft hiermee te maken, zegt een andere ingewijde tegen NBC News. ‘Als het grootste deel van de bevolking relatief jong is, dan is er een probleem met kindsoldaten.’

Imams

Nu de vraag naar militanten van Boko Haram toeneemt, zullen er meer jongeren worden ontvoerd, verwachten experts. Toch doen niet alle kinderen die meevechten met Boko Haram, dat onvrijwillig. Volgens de ingewijde zien jongeren aansluiting bij de terreurorganisatie soms ook als een uitweg voor armoede in het noordoosten van Nigeria.

Lees ook

Directeur J. Peter Pham van het Afrika centrum bij de denktank Atlantische Raad zegt dat sommige ouders hun kinderen voor Koranlessen naar imams sturen, die de jongens op hun beurt weer de straat op sturen om te bedelen.

‘De imams laten de jongens bedelen voor geld en eten. Boko Haram rekruteert de jongens,’ zegt Pharm tegen de Amerikaanse nieuwszender. Kinderen worden ingezet als moordenaars, maar ook als spionnen. Er zijn zelfs voorbeelden van jonge meisjes, die worden ingezet bij zelfmoordaanslagen.

Bom

Een aantal meisjes is door Boko Haram met een bom een lokale markt ingestuurd, waar de bom tot ontploffing is gebracht. In sommige gevallen doen de meisjes het zelf, maar het gebeurt ook dat een lid van Boko Haram de bom van een afstand laat ontploffen. De meisjes, van rond de tien jaar, wisten misschien niet eens dat zij een bom droegen.

De mogelijkheid bestaat dat de meisjes die zijn gebruikt bij aanslagen, deel uitmaakten van de honderden schoolmeisjes die in april vorig jaar werden ontvoerd in Chibok. ‘Pas sinds die massaontvoering zien we meer zelfmoordaanslagen uitgevoerd door meisjes,’ zegt een bron binnen Amerikaanse inlichtingendiensten.

Dat Nigerianen bang zijn voor dit fenomeen bleek afgelopen zondag. Toen heeft een woedende menigte in de plaats Bauchi een vermeende zelfmoordterrorist, een jong meisje, doodgeslagen en vervolgens in brand gestoken. Gedacht werd dat het meisje een bom bij zich droeg omdat zij weigerde zich te laten controleren toen zij de plaatselijke markt binnenliep.

Het meisje werd door omstanders in elkaar geslagen en kreeg een autoband om haar hoofd die was besprenkeld met benzine. Tegen de tijd dat de politie kwam, was het meisje al overleden. Er zijn geen explosieven gevonden op het lichaam van de jonge vrouw.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.