buitenland

Khamenei leest Republikeinse brief, en dit is zijn reactie

Door Tom Reijner - 12 maart 2015

Deze week stuurden 47 Republikeinse senatoren een brief aan Iran waarin ze het land waarschuwen voor een mogelijk atoomakkoord met president Barack Obama. Op dat schrijven is nu een antwoord gekomen van ayatollah Ali Khamenei.

In een open brief, gericht aan de ‘leiders van de Islamitische Republiek Iran’, wezen de senatoren erop dat een verdrag met Obama ‘met één pennenstreek’ door de volgende president ongedaan kan worden gemaakt. Zonder toestemming van het Congres – dat een Republikeinse meerderheid heeft – zou het verdrag weinig om het lijf hebben.

Ontbinding

Blijkbaar heeft ook de hoogste geestelijke leider van de Islamitische Republiek, ayatollah Ali Khamenei de brief onder ogen gekregen. Hij maakt eruit op dat de Verenigde Staten ‘in een staat van ontbinding’ zijn, schrijven diverse media, waaronder The New York Times.

‘De Amerikaanse senatoren hebben officieel aangekondigd dat deze afspraak van geen enkele waarde is als de regering-Obama vertrekt. Is dat niet het ultieme bewijs van de teloorgang van politieke ethiek en de ineenstorting van het Amerikaanse systeem?’ vraagt de ayatollah zich af.

Normaal gesproken houden staten zich aan de gemaakte afspraken, zegt hij, ook wanneer de regering van kleur verandert. Volgens Khamenei wordt bij het naderen van een deadline (voor het bereiken van een atoomdeal) ‘de toon van de Amerikanen scherper en agressiever’, want die is ‘onderdeel van hun trucs en hun bedrog’.

Laatste woord

Khamenei, die aan het hoofd staat van het ingewikkelde politieke systeem in Iran, heeft het laatste woord over het een mogelijk akkoord over het nucleaire programma.

Obama voert momenteel overleg met Iran, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, China en Rusland over een overeenkomst – volgens hem de beste manier om Iran van het bouwen van een atoombom af te houden.

Toespraak

De Republikeinse brief volgde na een overtuigende rede van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tot het Amerikaanse Congres, waarin hij nog eens uiteenzette waarom Iran absoluut geen kernwapen moet krijgen.

De toespraak was zeer tegen de zin van Obama, omdat Netanyahu een uitnodiging ontving van de Republikeinse partij – buiten de president om. Khamenei verwees in zijn felle antwoord op het Republikeinse schrijven naar de veelbesproken speech. Zoals altijd beledigend als het om Israël gaat: Netanyahu liet zich weer eens zien als een ‘zionistische clown‘, die voor verdeeldheid zorgde in de Amerikaanse politiek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.