buitenland

‘Komiek’ Dieudonné krijgt straf na uitspraken Charlie Hebdo

Door Tom Reijner - 18 maart 2015

De omstreden Franse ‘komiek Dieudonné M’Bala M’Bala is woensdag tot twee maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld. De rechter oordeelde dat hij terreur heeft verheerlijkt, na de aanslagen in Parijs in januari.

Het Openbaar Ministerie had een boete geëist van 30.000 euro, meldt de Franse zender BFM TV.

Bewondering

De komiek werd half januari aangehouden, nadat hij zijn bewondering had geuit voor de terrorist Amedy Coulibaly, die een Joodse supermarkt in de Franse hoofdstad binnen was gevallen en vier mensen had doodgeschoten. Eerder daarvoor had Coulibaly een vrouwelijke agent om het leven gebracht.

‘Wat mij betreft, ben ik Charlie Coulibaly’, schreef de ‘komiek’, zoon van een Kameroense vader, op Facebook. Later lichtte hij zijn actie toe in een open brief. Daarin schreef hij dat ‘we allemaal Charlie waren tijdens de mars voor de vrijheid,’ die werd gehouden in de straten van Parijs, na de aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Walgelijk

Na afloop van de protestmars voelde hij zich naar eigen zeggen alleen ‘omdat de staat al een jaar jacht op me maakt en met alle middelen probeert uit te schakelen’. Ook zei hij dat de Franse regering zijn leven probeert te verpesten. ‘Ik probeer mensen alleen maar aan het lachen te maken.’

Dieudonné vindt tevens dat hem het recht op de vrijheid van meningsuiting wordt ontnomen. De opmerking van Dieudonné werd op sociale media walgelijk genoemd en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve kondigde een onderzoek aan naar de uitlatingen van de ‘komiek’. Dieudonné verwijderde de Facebookpost na een uur.

De ‘komiek’ is in het verleden verschillende keren veroordeeld voor zijn antisemitische grappen en commentaren. M’Bala M’Bala is bekend van de quenelle,  een handgebaar dat wordt gezien als een omgekeerde Hitler-groet. De komiek heeft zelf gezegd dat de quenelle een gebaar is tegen het establishment.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.