buitenland

Komt er binnenkort een EU-vredesmissie in Libië?

Door Tom Reijner - 16 maart 2015

Op de vergadering maandag van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken staat Libië centraal. Nu de chaos aan de zuidgrens van Europa steeds meer toeneemt, hebben de lidstaten EU-buitenlandchef Federica Mogherini gevraagd om met voorstellen te komen voor mogelijke operaties.

De Europese Unie denkt er serieus over na om een vredesmissie in te zetten in het Noord-Afrikaanse land, waar verschillende (islamistische) milities met elkaar strijden om de macht en waar ook de lokale tak van Islamitische Staat (IS) steeds meer terreinwinst boekt.

Bestand

Maar voordat er daadwerkelijk Europese militairen op Libische bodem zullen lopen, wil de EU eerst een akkoord over een regering van nationale eenheid. De betrokken partijen proberen momenteel onder toezicht van de Verenigde Naties in de Marokkaanse hoofdstad Rabat tot zo’n regering te komen. Op dit moment zijn er twee parlementen en twee regeringen in het olierijke land die allebei het gezag claimen.

De EU overweegt om waarnemers te sturen die toezien op naleving van het mogelijk bereikte bestand, of militairen die bijdragen aan de veiligheid van de regering van nationale eenheid.

Anarchie

De anarchie, de opkomst van radicaalislamitische groepen en IS gelden als gevaar voor de regio en Europa. Italië riep in februari al op tot gewapende actie in Libië.

Dat heeft te maken met onder meer het feit dat vanuit het chaotische Noord-Afrikaanse land talloze bootjes vertrekken met vluchtelingen, die veelal de bestemming Lampedusa hebben, een Italiaans eilandje in de Middellandse Zee.

Vluchtelingen

Doordat de wettige autoriteiten in het chaotische Libië – waar heel wat milities elkaar bevechten – nauwelijks enige controle uitoefenen, kunnen mensensmokkelaars hun gang gaan en de bootjes de zee op sturen. Deskundigen vrezen dat IS zal proberen om manschappen mee te sturen met de boten vol vluchtelingen.

De Italianen – en met hen de rest van de EU –  willen hoe dan ook voorkomen dat er een islamitisch kalifaat ontstaat aan de andere kant van de zee, die Europa scheidt van Afrika. Ook Egypte ziet de ontwikkelingen in het buurland met lede ogen aan, en wierp, na de executie van Egyptische christenen door IS, bommen af op doelen van de terroristen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.