buitenland

Kremlin smoort speculaties over ‘broze gezondheid’ Poetin

Door Tom Reijner - 12 maart 2015

Niets van waar, zegt het Kremlin over berichten over de gezondheidstoestand van Vladimir Poetin. De laatste dagen zijn er speculaties over een mogelijke ziekte, omdat de Russische president sinds 5 maart niet meer in het openbaar is gezien.

Hij is zo fris als een hoentje, klinkt het bezwerend vanuit Moskou. Poetins handdruk is nog steeds zo sterk, dat hij daarmee iemands hand zou kunnen breken, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov volgens The Business Insider.

Afspraken

Om zijn fitheid te bewijzen, kwam de persdienst van het Kremlin met een foto, waarop de 62-jarige president te zien is met de gouverneur van Karelia, een deelrepubliek tegen de grens met Finland. Maar volgens verschillende lokale nieuwsorganisaties is het beeld gedateerd op 5 maart, of zelfs een dag ervoor. Staatstv-zender Russia Today publiceerde beelden van deze ontmoeting.

De geruchten over de gezondheidstoestand van de sterke man van Rusland houden intussen aan. Zijn laatste formele optreden was een gesprek met Italiaanse premier Matteo Renzi op 5 maart. Volgens Poetins woordvoerder is dat niet bijzonder. ‘Hij heeft de hele tijd afspraken, maar niet alle afspraken zijn openbaar.’

Rug

Poetin zou deze week bovendien een bezoek brengen aan buurland Kazachstan, maar de reis werd afgezegd. Volgens bronnen in Kazachstan, dat voor het einde van het IJzeren Gordijn deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, was Poetin geveld door een ziekte, misschien zelfs wel een hersenbloeding, klinkt het hier en daar.

Een officiële reden werd er niet gegeven voor het niet-doorgaan van het bezoek. De afwezigheid van Poetin brengt niet alleen roddels over een gebrekkige gezondheid voort, maar gaan ook over een mogelijk plan om een belangrijk persoon in de regering weg te sturen.

De laatste keer dat zo openlijk werd gesproken over gezondheidsproblemen was in 2012. Bronnen vertelden aan persbureau Reuters dat Poetin last zou hebben van zijn rug, berichten die ook toen door het Kremlin met kracht werden ontkend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.