buitenland

Likud van ‘Bibi’ Netanyahu wint verkiezingen Israël

Door Servaas van der Laan - 17 maart 2015

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de verkiezingen in Israël gewonnen. Zijn Likud-partij krijgt 29 zetels en is daarmee de grootste partij in het land.

Dat blijkt nu vrijwel alle stemmen in Israël zijn geteld.

Likud krijgt vijf zetels meer dan de linkse Zionistische Unie. Dat gat is een stuk groter dan de eerste exitpoll aantoonde. Daaruit bleek dat Likud en de Zionistische Unie beiden 27 zetels zouden krijgen. Toch claimde Netanyahu de winst. De zittende premier sprak van een ‘grote overwinning’. Later nodigde hij andere rechtse politici al uit om samen met zijn partij Likud ‘zo snel mogelijk’ een coalitie te vormen.

De Knesset, het Israëlische parlement , telt in totaal 120 zetels. De president wijst op basis van de uitslagen een partijleider aan om een coalitie mee te vormen. Dat moet binnen 45 dagen gebeuren.

Stembussen

Toen de uitslag nog niet officieel bekend was, claimde Netanyahu wel alvast de overwinning op Twitter.

De populariteit van Netanyahu lijdt momenteel onder de slechte economische omstandigheden in Israël. In december viel zijn coalitie door ruzie over onder meer de begroting. Economische zorgen verdringen bij veel Israëliërs Netanyahu’s zorgen over Iran, terreur en Arabieren.

Samenwerking

Herzog, de rivaal van Netanyahu, leidt de Zionistische Unie. Dit is een samenwerkingspartij van de linkse Arbeidspartij en de liberale beweging Hatnuah van Tzipi Livni.

Herzog en Livni richtten samen de centrum-linkse Zionistische Unie op en spraken af dat, mocht de partij de grootste worden, zij om de beurt twee jaar premier zouden zijn. Dat gaat nu dus niet door.

De Arabische partijen deden bij deze verkiezingen voor het eerst met één verenigde lijst mee. Volgens de peilingen krijgt deze lijst dertien zetels, wat resulteert in een derde plaats.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.