buitenland

Media: Brazilianen de straat op, en Rusland oefent met vloot

Door Tom Reijner - 16 maart 2015

De Russische president Vladimir Poetin heeft de opdracht gegeven voor uitgebreide oefeningen van de noordelijke vloot van zijn land. En opnieuw een verhaal over nepexecuties door Islamitische Staat (IS).

* Voert terreurbeweging Islamitische Staat (IS) nepexecuties uit op gijzelaars, zoals de laatste tijd vaker is beweerd? Een voormalig gijzelaar onderstreept in The Sunday Times dat dit gebeurt. De Spanjaard Javier Espinoza, die in 2014 na een jaar gevangenschap vrijkwam, beschrijft dergelijke oefeningen. Volgens hem zou IS-beul Mohammed Emwazi, ook wel bekend als Jihadi John, ‘grappen’ maken over de aanstaande onthoofding. Met een mes zou hij langs de kelen van gijzelaars gaan. ‘Voel je het? Koud, hè? Stel je de pijn voor als het mes je snijdt,’ zou Emwazi hebben gezegd. Eerder deze week zei ook een ex-lid van IS, ene ‘Saleh’, dat de terroristen vaak neponthoofdingen uitvoerden. Dat zou de gevangenen meer op hun gemak stellen in dergelijke situaties, waardoor de paniek niet zou toeslaan als de echte onthoofding zou plaatshebben, vaak voor een camera. De gijzelaar zou immers niet weten dat het dan echt zou gebeuren. Espinoza heeft het daarentegen niet over een ‘geruststellende’ werking.

* In heel Brazilië zijn zondag mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen corruptie en het beleid van president Dilma Rousseff. Honderdduizenden betogers riepen leuzen tegen de regering, waarbij sommigen zelfs schreeuwden dat zij willen dat de president haar biezen pakt, meldt de Amerikaanse tv-zender CNN. In São Paulo alleen al liepen 580.000 mensen mee in een mars en ook in vele andere steden betoogden duizenden of tienduizenden mensen tegen de regering. De hogere belastingen en prijzen voor bijvoorbeeld benzine zetten kwaad bloed bij de Brazilianen, zeker nu ook een groot corruptieschandaal verschillende politici de kop lijkt te kosten. Het corruptieschandaal draait om het staatsoliebedrijf Petrobras. Daar zou een omkoopaffaire hebben plaatsgehad onder toeziend oog van veel mensen die banden hebben met de regering. Het zou gaan om onder anderen senator Gleisi Hoffmann, de voormalige stafchef van president Dilma Rousseff. Zij maakt zelf (nog) geen deel uit van het onderzoek, maar zij was volgens de Amerikaanse tv-zender de minister van Energie en de voorzitter van Petrobras toen de vermeende corruptiepraktijken plaatshadden.

* Bijna honderd sleutelfiguren uit het onderwijs uit vrijwel alle lidstaten van de Europese Unie (EU) roepen in een manifest op tot actie tegen groeiende radicalisering op scholen, schrijft de Volkskrant. Zij presenteren hun plan van aanpak aan de vooravond van de eerste bijeenkomst over radicalisering van onderwijsministers van de EU. Die komen dinsdag in de Franse hoofdstad Parijs samen, aldus de krant. Steeds meer scholen worden geconfronteerd met dubieuze uitspraken en provocaties van leerlingen over IS. Vanuit diverse Europese landen vertrekken scholieren (meisjes en jongens) naar het kalifaat om te vechten of om te trouwen met een jihadist.

* De Russische president Vladimir Poetin – overigens al ruim een week buiten beeld – heeft de opdracht gegeven voor uitgebreide oefeningen van de noordelijke vloot van het land, meldt Reuters op basis van het Russische staatspersbureau RIA. Bij de oefeningen zijn bijna 40.000 militairen, 41 oorlogsschepen en 15 onderzeeërs betrokken. De noordelijke vloot is verantwoordelijk voor de verdediging van het noordwesten van Rusland en heeft toegang tot de Arctische en Atlantische Oceaan, vanuit bases aan de Barentszzee en de Noordse Zee.

* Het mausoleum van de Iraakse ex-dictator Saddam Hussein is vernield tijdens de strijd tussen IS en de Iraakse troepen om de soennitische stad Tikrit – de geboortestad van de man die Irak lange tijd met harde hand leidde. Een Iraakse militair heeft foto’s gemaakt van de puinhopen bij de stad, op zo’n 130 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz. Volgens bronnen bij de sjiitische milities heeft IS rond de tombe een hinderlaag opgezet door overal bommen te plaatsen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.