buitenland

Media: het vuurpeloton is terug in Utah, en meer nieuws…

Door Tom Reijner - 11 maart 2015

De Amerikaanse staat Utah heeft ingestemd met de herinvoering van het vuurpeloton als executiemiddel. En in Utrecht zijn de ruiten van een huis ingegooid vanwege een Charlie Hebdo-cartoon. Dit is het mediaoverzicht van woensdag 11 maart.

* De Senaat van de Amerikaanse staat Utah heeft voor herinvoering van het vuurpeloton gestemd. Het executiemiddel wordt alleen gebruik als er geen dodelijke injecties voor handen zijn, meldt persbureau Reuters. De wet werd dinsdag (lokale tijd) met een ruime meerderheid aangenomen. Of de wet ook echt van kracht wordt, is aan gouverneur Gary Herbert: hij gaat zich daar later over buigen. Utah is de eerste staat in de Verenigde Staten waar executie door een vuurpeloton straks mogelijk opnieuw wordt ingevoerd. In het verleden had deze vorm van de doodstraf al decennialang plaats. De laatste tijd waren er problemen in de Verenigde Staten met dodelijke gifcocktails.

* Zuid-Afrikaanse verslaggevers van de publieke omroep SABC zijn voor het oog van hun draaiende camera door vier gewapende mannen beroofd van hun geld, mobiele telefoons en opname-apparatuur. De journalisten stonden voor een live-uitzending bij het Milpark-ziekenhuis in Johannesburg toen de criminelen hun slag sloegen. De omroep heeft het fragment op de website gezet met het verzoek aan de kijken om zich te melden als zij de dieven herkennen. Zeker twee overvallers zijn duidelijk zichtbaar in beeld. De verslaggever sprak naderhand over een gespannen situatie. Volgens hem schreeuwde een van de overvallers telkens ‘schiet ze neer’.
http://www.youtube.com/watch?v=WDCrp5wjr1s?feature=player_embedded

* In de Utrechtse wijk Lombok zijn de ruiten van een huis ingegooid vanwege een Charlie Hebdo-cartoon. Dat zegt de bewoner van het huis in de Laurens Reaalstraat tegen RTV Utrecht. Hij had een pagina uit NRC op zijn raam geplakt, waarop een cartoon van de profeet Mohammed staat. Volgens de man kreeg hij drie keer een waarschuwing van verschillende tieners in de wijk om de poster te verwijderen. Zo niet, dan zou zijn ruit worden ingegooid. En zo geschiedde: dinsdag vloog er (een stuk) stoeptegel door de ruit. De bewoners deed daarna aangifte en heeft besloten de poster gewoon te laten, meldt de lokale omroep.

* De familie met vijf jonge kinderen uit Doorwerth dat eerder deze week zo mysterieus op de vlucht sloeg, komt niet meer terug. Geldzorgen dreven hen naar het buitenland, voor een nieuw leven, schrijft het AD. ‘We gaan weg en komen niet meer terug,’ zei vader Jan Willem (44) tegen de krant. De politie laat ze gaan, omdat de vader en moeder dinsdag ‘rustig’ oogden. ‘Ze hebben volgens de letter van de wet niets strafbaars gedaan. Er zijn ook geen hulpinstanties bij hen betrokken, dus we laten ze gaan,’ aldus de politie.Volgens bronnen groeiden geldzorgen de werkloze meubelmaker de afgelopen maanden boven het hoofd. Een huurconflict met de woningcorporatie was voor hem de druppel. Hij vernielde meubels, onder het mom van ‘als wij hier niet kunnen wonen, dan niemand’, en vertrok met zijn gezin naar Duitsland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.