buitenland

Media: meer bekend over mislukte landing vliegtuig Air Canada

Door Tom Reijner - 30 maart 2015

Ooggetuigen dachten dat het toestel tegen een elektriciteitsmast was gevlogen, maar dat blijkt nu iets anders te zijn. En Hillary Clinton wil de relatie tussen Israël en de Verenigde Staten verbeteren. Dit is het mediaoverzicht van maandag 30 maart.

* Het vliegtuig van Air Canada dat zondagochtend flink werd beschadigd door een wel heel harde landing, raakte even daarvoor een zendmast, een zogenoemde antenne-array, melden verschillende media, waaronder CNN. Daardoor liep het landingsgestel schade op en kwam het toestel in de problemen bij de landing, blijkt uit een verklaring van de Canadese Autoriteit voor Transport en Veiligheid. De Airbus A320 cirkelde zeker een half uur rond het vliegveld, zoekend naar een geschikt moment om te landen. Het toestel maakte uiteindelijk een harde landing, kwam twee keer los van de grond en schoot vervolgens op zijn buik van de baan. De motor en neus van het vliegtuig braken af. 25 van de 138 passagiers raakten gewond, maar ernstig waren de verwondingen niet. In eerste instantie dachten ooggetuigen dat het vliegtuig tegen een elektriciteitsmast was gevlogen, omdat er bij het naderen van de landingsbaan een felle flits te zien was.

* Hillary Clinton, de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken en mogelijk toekomstig presidentskandidaat, wil dat de speciale relatie tussen haar land en Israël nieuw leven in wordt geblazen. ‘We moeten allemaal samenwerken om terug te keren naar de speciale band die de Verenigde Staten en Israël hebben,’ zegt de Democratische politicus volgens The Jerusalem Post. De afgelopen tijd waren er spanningen tussen het Witte Huis en de net herkozen Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die zeer tegen de zin van president Barack Obama een speech gaf in de Amerikaanse Senaat. De twee leiders liggen met elkaar in de clinch over bijvoorbeeld de aanpak van Iran en het atoomprogramma.

* Een onderzoeksdelegatie van het Europees Parlement wil in juni een bezoek aan Nederland brengen om meer te weten te komen over geheime belastingafspraken met grote bedrijven, schrijft Trouw. Het bezoek is onderdeel van een breed onderzoek van het Brusselse parlement naar belastingontwijking door multinationals in de gehele Europese Unie, aldus de krant. De onderzoekscommissie, waarin 45 Europarlementariërs zitten, komt maandag in Brussel bijeen om deze details te bespreken. De vraag is vooral op welk niveau de gesprekken moeten plaatsvinden, variërend van uitvoerende (belasting)ambtenaren tot de hoogste politieke verantwoordelijken van nu: staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

* De Russische president Vladimir Poetin heeft de Arabische Liga verteld dat hij ‘wil vechten’ voor een onafhankelijke Palestijnse staat, met als hoofdstad Oost-Jeruzalem, schrijft The Independent. Ook riep hij volgens de Britse krant op om de problemen in het Midden-Oosten op een vreedzame manier op te lossen. Hij vindt dat de Palestijnen recht hebben op een onafhankelijke en levensvatbare staat. De Russen gaan de diplomatieke pogingen daartoe verder opschroeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.